Fortele britanice au incheiat ieri retragerea din orasul Basra. Fortele retrase s-au alaturat militarilor americani la o baza din partea de est a orasului, in apropierea aeroportului. Potrivit Ministerului Apararii de la Londra, retragerea totala est
Fortele britanice au incheiat ieri retragerea din orasul Basra. Fortele retrase s-au alaturat militarilor americani la o baza din partea de est a orasului, in apropierea aeroportului. Potrivit Ministerului Apararii de la Londra, retragerea totala este prevazuta sa aiba loc in aceasta toamna.
Purtatorul de cuvant al trupelor, Mike Shearer, a precizat ca retragerea a debutat la ora locala 1:00, fara incidente. Purtatorul de cuvant al fortelor irakiene din Basra, generalul Mohan Tahir, a confirmat intr-o conferinta de presa ieri dimineata preluarea controlului Palatului din Basra (fostul palat al lui Saddam Hussein, cu o superba vedere spre stramtoarea Shatt el-Arab) de catre fortele irakiene. Basra este ultima dintre cele trei provincii din sudul Iarkului a caror securitate a fost garantata din 2003 de fortele britanice. Aici, Marea Britanie a pierdut peste 1600 de militari in patru ani. Recent, un inalt reprezenant al Statului Major american, generalul Jack Keaner, a dat glas sentimentelor de "frustrare" ale Washingtonului fata de deteriorarea situatiei in zona britanica din sudul Irakului, lasata prada rivalitatii dintre militiile siite.

Retragerea nu este definitiva
Predarea orasului catre autoritatile irakiene nu este o infrangere pentru britanici, a insistat primul ministru Gordon Brown. El a precizat, pentru BBC, ca militarii britanici ar putea "reinterveni" in Irak oricand va fi necesar. Retragerea din Basra a fost de mult in planurile Londrei. Ea nu inseamna o reducere a prezentei britanice in Irak, care "s-ar putea produce si ea, in functie de rapoartele din teren din saptamanile si lunile urmatoare", precizeaza un comunicat al Ministerului Apararii. Si primul ministru, intr-un interviu pentru "Daily Telegraph", a declarat ca nu exista un calendar al retrageii britanice din Irak, precizand ca "trecerea de la misiuni de lupta la cele de supraveghere presupune mai multe decizii". Liderul Opozitiei liberal-democrate, Sir Menzies Campbell, si-a exprimat speranta ca actiunea de ieri este "sfarsitul rolului britanic in Irak", iar ministrul Apararii din umbra, conservatorul Liam Fox a cerut ca securitatea fortelor britanice sa fie garantata pana la retragerea definitiva. "Militarii nostri nu trebuie expusi la riscuri inutile pentru a satisface politica lui Gordon Brown", a spus el.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.