Unitatea UE in privinta dosarului Kosovo trebuie mentinuta, pentru ca ar fi o infrangere pentru politica europeana si de securitate comuna sa existe o separare intre cei care recunosc un Kosovo independent si cei care nu-l recunosc, a declarat minist
Unitatea UE in privinta dosarului Kosovo trebuie mentinuta, pentru ca ar fi o infrangere pentru politica europeana si de securitate comuna sa existe o separare intre cei care recunosc un Kosovo independent si cei care nu-l recunosc, a declarat ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, luni, dupa intalnirea cu omologul sau roman, Adrian Cioroianu, informeaza Rompres.

"Unitatea Europei asupra acestei probleme dificile pe care o reprezinta Kosovo este unica solutie", a spus ministrul francez. El a adaugat ca pozitia UE in privinta statutului Kosovo este una aparte fata de cea a Rusiei sau cea a SUA.

Oficialul francez a amintit ca dupa vizita sa intreprinsa la Belgrad in luna iulie, Parisul a cerut un termen suplimentar pentru reluarea dialogului intre sarbi si albanezii kosovari.

"Dialogul sau, in orice caz, intalnirile au fost reluate. Vom astepta, in speranta unei rezolvari pozitive, cu acordul ambelor parti" - a afirmat Kouchner.

Seful diplomatiei franceze declara la Belgrad, in urma cu doua luni, ca daca dialogul dintre Belgrad si Pristina nu va oferi o solutie in privinta viitorului statut juridic international al Kosovo, va fi implementat planul emisarului special al Natiunilor Unite privind Kosovo, Martti Ahtisaari, reprezentand baza care ramane pentru solutionarea acestei probleme. Kouchner a apreciat ca viitorul Serbiei este in Uniunea Europeana, dar aceasta tara nu se poate integra decat dupa ce va fi solutionata intr-un mod pasnic problema Kosovo. "Nu este posibil ca Serbia sa intre in UE cu un conflict etnic nerezolvat", a apreciat Kouchner.

Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a subliniat luni ca Romania nu a pus niciodata in pericol unitatea UE prin pozitia sa in acest dosar, care are anumite particularitati, dar pe care partenerii europeni le inteleg. "Unitatea UE pe un dosar atat de complex si sensibil se construieste in timp, cu tenacitate si in ambele sensuri. O solutie acceptata de toate partile implicate, o solutie care sa nu fie impusa si nici unilaterala - iata ce credem noi ca va dezamorsa tensiunea din regiune" - a spus seful diplomatiei romane.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a aratat luni, la intalnirea cu ambasadorii, ca pozitia Romaniei ramane neschimbata in ceea ce priveste dosarul Kosovo, sustinand integritatea teritoriala a statului suveran si independent Serbia. "In aceasta toamna putem avea momentul dificil al unei eventuale solutii legate de Kosovo. Pozitia noastra ramane nu intransigenta, dar in linia de pana acum, anume ca Serbia este un stat independent, suveran, a carui integritate teritoriala nu poate fi afectata. Daca la nivelul comunitatii internationale se va lua o alta decizie, Romania va privi la aceasta decizie in calitate de partener al decidentilor, nu de pe pozitii ostile" - a afirmat seful statului. Presedintele a considerat ca aceasta pozitie a Romaniei trebuie sustinuta cu constiinta impacata fata de partenerii nostri, mai ales ca reprezinta pozitia oficiala, raspicata, a tarii noastre din decembrie 2004, fiind arhicunoscuta si deci nu constituie o surpriza. "Nu trebuie inteles de aici ca Romania va rupe consensul in interiorul UE, pentru ca si alte state au aceeasi pozitie si putem achiesa la consens, cu mentiunea pozitiei noastre", a subliniat Basescu.

Bernard Kouchner este prezent la Bucuresti cu ocazia reuniunii anuale a diplomatiei romane, concomitent cu ministrul de Externe de la Belgrad, Vuk Jeremic, cei doi putand relua cu aceasta ocazie discutiile referitoare la Kosovo.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.