Romania a reusit sa ia decizii ce i-au modificat statutul, dintr-o tara cu o puternica si importanta baza de titei si gaze naturale, intr-una care nu mai dispune de resursele proprii, a declarat Radu Berceanu, vicepresedinte PD, intr-o conferinta de
Romania a reusit sa ia decizii ce i-au modificat statutul, dintr-o tara cu o puternica si importanta baza de titei si gaze naturale, intr-una care nu mai dispune de resursele proprii, a declarat Radu Berceanu, vicepresedinte PD, intr-o conferinta de presa pe tema vanzarii pachetului majoritar de actiuni Rompetrol companiei de stat petroliere din Kazahstan.

Romania nu mai are la ora actuala posibilitatea de a-si construi o politica proprie in ceea ce priveste petrolul - o resursa importanta, care genereaza chiar razboaie, spune acesta. S-a mers pe conceptul de privatizare in acest domeniu, insa aceasta nu a fost facuta corect, iar procesul de privatizare s-a transformat intr-unul de cedare catre alte state, explica Berceanu, citat de Realitatea TV.

Intreaga rezerva de titei si petrolul au trecut in administratia altor state, care se vor ocupa de siguranta noastra energetica.

Acesta considera ca Petromul, de exemplu, a fost vandut pe o suma mult mai mica decat profitul pe care l-ar fi putut genera. Mai mult, odata cu privatizarea acestuia, s-au cedat si toate resusrsele de titei exploatate, catre investitorul austriac. Ofertele de privatizare Petrom nu au fost de la inceput suficient de serioase, considera democratul.

Legea privatizarii a fost folosita in asa fel incat raspunderea sa nu revina nimanui. Atat Guvernul, cat si Parlamentul - prin lege - au fost scutite de a fi trase la raspundere, declara acesta.

Si in sistemul energiei electrice situatia este asemanatoare, deoarece nu exista un sistem concurential, care sa determine scaderea preturilor pe piata. Si aici am privatizat, dand la alte state, spune Berceanu. Fostul ministru al Industriei a anuntat ca PD va elabora un document, pe care il va trimite CSAT si Executivului, in care va semnala problemele strategiei energetice care urmeaza sa fie discutata miercuri in sedinta de Guvern si va propune solutii de rezolvare a acestora. Senatorul democrat Radu Berceanu a precizat ca PD va inainta CSAT documentul referitor la problemele strategiei energetice, pentru ca acest organism poate dispune o serie de decizii care devin obligatorii, astfel incat documentul guvernamental al strategiei energetice se poate modifica, informeaza Mediafax. Reprezentantul PD a sustinut ca strategia energetica, ce va fi dezbatuta miercuri in sedinta de Guvern, are o abordare problematica a privatizarilor, este axata pe preocupari referitoare la teme precum biomasa sau energiile eoliene si contine o serie de "deziderate".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.