Reuniunea anuala a diplomatiei romane si-a deschis ieri lucrarile, pentru o perioada de trei zile. Discutiile au avut in centru strategia de politica externa a Romaniei in urmatorul deceniu, initiativa lansata de ministrul de externe Adrian Cioroian
Reuniunea anuala a diplomatiei romane si-a deschis ieri lucrarile, pentru o perioada de trei zile. Discutiile au avut in centru strategia de politica externa a Romaniei in urmatorul deceniu, initiativa lansata de ministrul de externe Adrian Cioroianu. MAE nu va face publica decat o parte a acestei strategii. Deschiderea evenimentului, la care au luat cuvantul presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si premierul Calin Popescu Tariceanu, a purtat amprenta recentelor scandaluri care au afectat diplomatia. Vorbitorii au lansat mai multe critici la adresa corpului diplomatic roman, subliniind ca este nevoie de integritate. Nu au lipsit nici atacurile prin insinuare la adresa Cotroceniului. Diplomatii din sala au primit declaratiile lui Tariceanu cu nervozitate si dandu-si coate. Norica Nicolai, invitata din partea Senatului, nu a mai ajuns la deschidere. Presedintele Traian Basescu, care i-a primit ulterior pe diplomati la Cotroceni, a spus ca noua strategie este lipsita de noutate, arogandu-si principalele initiative din politica externa.

Cioroianu a prezentat ieri reperele si liniile directoare ale s trategiei pe care ar trebui sa se conduca politica externa a Romaniei in urmatorii zece ani, subliniind ca nu va fi un document destinat sertarelor. „Romania nu mai trebuie neaparat sa se alinieze la pozitii comune deja convenite, ci are acum posibilitatea de a contribui la formarea unor majoritati care sa o reprezinte si sa asigure promovarea intereselor sale fundamentale“, a declarat el. Ministrul a spus ca Romania trebuie sa treaca de la „simpla prezenta“ in UE la valoare adaugata si un registru propriu de „infleunta“ la nivel european. Seful diplomatiei incearca sa atraga sprijinul politicienilor, dar nu considera ca aceasta strategie necesita un vot al Parlamentului. Totusi ea va fi dezbatuta in comisiile parlamentare de politica externa. Cioroianu este sustinut de presedintele Camerei Deputatilor, care a atacat in mod voalat Cotroceniul. „Prea multi fac politica externa“, a spus Olteanu, cu mentiunea ca nu va lansa o dezbatere constitutionala pe aceasta tema. „Politica externa nu poate fi decat aceea pe care societatea o doreste“, a adaugat Olteanu.

In incercarea de a evita disputele deja clasice cu Presedintia, Cioroianu a facut precizarea ca „reperele pentru un deceniu de politica externa“ sunt in concordanta cu Strategia Nationala de Securitate a Romaniei.

Sa fim pragmatici cu Rusia!
Una din directiile anuntate de Cioroianu are in vedere relatia cu vecinatatea estica. „Consideram ca este momentul recalibrarii relatiilor romano-ruse, pentru maximizarea potentialului real de cooperare in domenii specifice intre cele doua parti“, a declarat seful diplomatiei.

Cioroianu a insistat pe „pragmatismul“ care trebuie sa ghideze relatia cu Rusia, care „s-a trezit la viata“. Raspunzand la intrebarile presei, a precizat ca Rusia a acceptat statutul nostru de membru UE si NATO, dar a admis in final ca exista retineri din partea Moscovei. „Sunt capitole care trebuie discutate ceva mai bine. Pragmatismul accelereaza dialogul pe seama dosarelor sensibile, cum ar fi Republica Moldova si prezenta militara americana in Romania“, a explicat el. Relatia cu Moscova a fost abordata si de premierul Tariceanu, care a indicat cadrul de dezvoltare. In acelasi timp, atat Cioroianu, cat si seful sau au subliniat ca parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA este un pilon de baza al securitatii, care trebuie amplificat prin consolidarea dimensiunii economice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.