A aparut la Editura Emolis (editemolis@yahoo.it) primul volum din seria de patru a istoriei plagiatului la romani, anuntata de mai multa vreme de Alexandru Dobrescu. El se ocupa de pirateriile comise, pana la 1900, de neliterati (istorici, naturalist
A aparut la Editura Emolis (editemolis@yahoo.it) primul volum din seria de patru a istoriei plagiatului la romani, anuntata de mai multa vreme de Alexandru Dobrescu. El se ocupa de pirateriile comise, pana la 1900, de neliterati (istorici, naturalisti, medici, juristi, matematicieni, exploratori, filozofi, profesori, traducatori, predicatori, oratori), urmand ca volumul al doilea, care va aparea pana la sfarsitul anului, sa treaca in revista brigandajele beletristilor din aceeasi perioada, iar ultimele - de "maestrii" jafului intelectual din secolul al XX-lea. Numele cu care ne intalnim in cele 400 de pagini sunt ilustre: Miron si Nicolae Costin, spatarul Nicolae Milescu, Dimitrie Cantemir, Antim Ivireanul, Petru Maior, Dimitrie Brandza, T. Maiorescu, Gr. Tocilescu, Const. Hamangiu si multi, foarte multi altii. Riguros documentata si - cum se precizeaza chiar din titlu - bogat ilustrata cu texte pe doua coloane, originala istorie a lui Alexandru Dobrescu nu numai ca lasa cititorului posibilitatea de a judeca singur fidelitatea si amploarea imprumuturilor nemarturisite, dar ii furnizeaza un veritabil inventar al tehnicilor plagiatului, despre care e incredintat ca nu au evoluat semnificativ in ultimele trei veacuri. Scrisa cu detasare, povestea Corsarilor mintii pune in lumina fata indeobste trecuta cu vederea a culturii noastre scrise, invitandu-ne sa cantarim lucrurile in cunostinta de cauza. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.