Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP) considera ca amendamentul Comisiei de cod electoral de interzicere a publicarii sondajelor in timpul campaniei electorale afecteaza dreptul la libera exprimare.

AMP crede ca electoratul ar putea fi influentat negativ doar daca nu are la indemina informatii corecte si suficiente pentru a-si contura o optiune politica. Astfel, Agentia cere Camerei Deputatilor sa nu voteze amendamentul si sa tina cont de accesul la democratie in elaborarea legilor electorale. Comisia de cod electoral vrea sa adopte amendamentul pentru ca sustine ca publicarea sondajelor ar "influenta negativ" electoratul.

Exista, insa, un precedent al Curtii Supreme a Canadei, care a considerat ca interzicerea publicarii cu trei zile inainte de data alegerilor constituie o incalcare a libertatii de exprimare si ca interdictia transmite presei mesajul ca "ii poate fi pusa botnita de guvern".

Conform votului dat saptamina aceasta in Comisia de cod electoral, cu 30 de zile inainte de alegerile pentru Parlamentul European se interzice publicarea in presa electronica, radio, tv si cea scrisa a sondajelor de opinie care contin intrebari privind intentia de vot sau alte teme ce ar putea influenta procesul electoral. Amendamentul este inclus in OUG nr. 1/2007, ce vizeaza euroalegerile, si urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor pentru a fi adoptat.