Numele acestui amestec anglo-indian de mirodenii a aparut in urma cu mai bine de 200 de ani. Worcestershire este un sos care se foloseste in diferite preparate culinare.

Sosul Worcestershire este un preparat culinar care incanta intreaga l
Numele acestui amestec anglo-indian de mirodenii a aparut in urma cu mai bine de 200 de ani. Worcestershire este un sos care se foloseste in diferite preparate culinare.

Sosul Worcestershire este un preparat culinar care incanta intreaga lume. Dulce-acrisor-sarat, placut astringent si discret, dar persistent picant, sosul Worcestershire si-a inceput istoria cu doua secole in urma.


ADEVAR SAU NASCOCIRE. Legenda privind momentul "nasterii" acestui ingredient in gastronomie este incredibila. Se spune ca, prin anul 1830, sotia lordului Marcus Sandys s-ar fi intors in Anglia, la sfarsitul mandatului sotului sau, cu o reteta de curry, pe care o descoperise in sertarul defunctului ei unchi, Sir Charles. Marcus Sandys s-a prezentat cu reteta la farmaciile celor mai cunoscuti chimisti din Worcester, solicitandu-le un condiment sub forma de pulbere, pentru propriul consum, insa ingredientele care formau reteta aveau un gust oribil, iar ideea a fost abandonata. Cativa ani mai tarziu, bio- chimistii John Lea si William Perrins descopera printre rafturile magaziei preparatul. Ei observa cu stupoare ca timpul facuse ca ingredientele sa se macereze si aromele sa se intrepatrunda. Acestia se hotarasc sa produca miraculosul condiment, in caz ca vor putea sa refaca din memorie reteta. Pentru a crea o aura de mister, pe ambalajul de hartie tiparit cu antetul farmaciei aparea si o precizare: "Reteta unui nobil din regiune". Aceasta "discretie" a functionat ani la rand, pana cand succesorii celor doi s-au hotarat sa dezvaluie numele nobilului: Sir Marcus Sandys. Astazi, legenda se considera a fi una falsa, cercetatorii spunand ca nu a existat nici un lord Marcus Sandys.


Mod de prepararea— INGREDIENTE: o ceapa tocata marunt, doi catei de usturoi, o felie de ghimbir, 3 linguri de seminte de mustar, o lingurita boabe de piper, 1/2 ardei uscat si maruntit, o bucatica de scortisoara, o lingurita de cuisoare intregi (nu pudra), 1/2 lingurita de cardamon, doua cani de otet, 1/2 cana de melasa din trestie de zahar, 1/2 cana de soia, 1/4 cana de pulpa de tamarind (fruct tropical din Africa), 3 lingurite de sare, 1/2 lingurita de pudra de curry, o bucata de hamsie maruntita, 1/2 cana de apa.
a— PREPARARE: Intr-o bucata de panza se pun ceapa, usturoiul, ardeiul, ghimbirul, scortisoara, cuisoarele si cardamonul. Se leaga si se asaza intr-o cratita cu otetul, melasa, sosul de soia si tamarindul. Se fierbe pana da in primul clocot, apoi se lasa la foc mediu 45 de minute. Se dizolva sarea in apa. Se adauga lichidul din cratita. Se ia de pe foc. Se toarna compozitia intr-un vas de sticla. Se inchide ermetic si se lasa la frigider doua saptamani, amestecandu-se din cand in cand. Se strecoara apoi intr-o panza deasa si se pune lichidul in sticle.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.