Un fost preot din judetul Neamt si-a construit in premiera nationala o biserica particulara chiar in curtea casei sale din localitatea Secuieni. Mihail Claudiu Vasilache a slujit la parohia unei comune invecinate pana anul trecut, cand a fost cateri
Un fost preot din judetul Neamt si-a construit in premiera nationala o biserica particulara chiar in curtea casei sale din localitatea Secuieni. Mihail Claudiu Vasilache a slujit la parohia unei comune invecinate pana anul trecut, cand a fost caterisit printr-o decizie a Consistoriului Eparhial din cadrul Episcopiei Romanului.

Respectiva decizie a fost luata dupa ce reprezentantii Episcopiei au descoperit ca preotul Vasilache avea indeletniciri nu tocmai ortodoxe, practicand la domiciliul sau, contra cost, ghicitul in Evanghelie si alte ritualuri apropiate de magie. La acestea s-a adaugat si faptul ca respectivul preot avea la activ doua divorturi, lucru neingaduit de canoanele Bisericii Ortodoxe. Dupa ce a fost scos din randurile clerului, Mihail Claudiu Vasilache a continuat insa sa poarte vesmintele preotesti si sa oficieze cu de la sine putere diverse slujbe, initial intr-un apartament pe care il detinea in municipiul Roman, apoi la un alt domiciliu al sau, aflat in comuna Secuieni. In scurta vreme, el a infiintat cu acte in regula o asociatie denumita Sfanta Cruce Secuiana, structura care, prin statutul sau, s-a dec larat absolut independenta administrativ si canonic fata de Biserica Ortodoxa Romana. Urmatorul pas pe care l-a facut fostul preot a fost acela de a-si ridica in curtea proprie, alaturi de vila in care intentiona sa locuiasca, o biserica in toata regula.

Fostul preot vrea doctoratul la greco-catolici
Cand a solicitat autorizatia de constructie, Claudiu Vasilache a declarat biserica din curte ca fiind drept anexa a locuintei. La sesizarea ulterioara a reprezentantilor Episcopiei, a fost efectuat un control la fata locului, s-a constatat ca pretinsa anexa arata in mod evident a biserica, iar fostul preot s-a ales cu o amenda pentru nerespectarea celor prevazute in proiectul de constructie. „Constructia cu pricina nu a fost ridicata in scopul declarat de lacas de cult, ci de o anexa gospodareasca la vila care este, de asemenea, in constructie. Pentru ca nu s-au respectat prevederile din proiect, s-a aplicat o amenda de 3.000 de lei si s-a dispus sistarea lucrarilor, precum si reluarea procedurilor de autorizare. Desi nu s-a solicitat o autorizatie pentru ridicarea unei biserici, situatie in care legea impune obtinerea unor avize suplimentare fata de cele pentru ridicarea unei locuinte, anexa respectiva prezinta o similitudine evidenta cu o biserica“, a spus Andrei Ignat, director executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Constructii Neamt. Masurile luate nu l-au impiedicat insa pe fostul preot sa-si duca proiectul pana la capat. Biserica a fost ridicata in continuare, o importanta contributie materiala avand enoriasii pe care preotul a reusit sa-i atraga in asociatia pe care a infiintat-o. In biserica sa particulara, aflata actualmente in stadiu de finisare, raspopitul Vasilache continua sa oficieze liturghii si cununii, sustinand ca are sute de adepti din judetul Neamt si chiar din judetele invecinate Botosani si Iasi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.