Criza de apa se face deja simtita in Uniunea Europeana si ea se va accentua ca efect al schimbarii climatice in urmatorul deceniu, avertizeaza comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
Potrivit oficialului european, criza de apa va afect
Criza de apa se face deja simtita in Uniunea Europeana si ea se va accentua ca efect al schimbarii climatice in urmatorul deceniu, avertizeaza comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
Potrivit oficialului european, criza de apa va afecta in special Europa de Sud-Est. In ultimii 30 de ani, deja Europa a avut tot mai putine ploi, iar costurile acestei secete pentru economie au fost evaluate la peste 100 miliarde de euro. In 2003, an de varf al secetei pe o treime din suprafata UE, costurile pentru limitarea pagubelor s-au ridicat la 8,7 miliarde.
Abia in august 2007, comisarul european, originar dintr-o tara buna cunoscatare a problemelor, a facut primele propuneri colegilor din Uniune si responsabililor regionali. Baza planului o constituie o reglementare-cadru din 2000. Masurile centrale preconizate de Dimas sunt trei: fiecare utilizator va plati pentru consumul de apa (in speta cheltuielile agricultorilor nu vor mai fi suportate de alte sectoare); utilizatorii vor fi obligati sa contorizeze apa pe care o primesc; subventiile pentru agricultura se vor acorda in functie de utilizarea economicoasa a apei.
La ora actuala, UE iroseste aproximativ 20 la suta din resursele de apa disponibile, dar in curand pierderea ar putea ajunge la 40 la suta, avertizeaza Comisia Europeana. Solutia este acordarea de prime pentru inlocuirea vechilor instalatii (dusuri, robineti, instalatii pentru WC) cu instalatii care economisesc apa.

Cine nu plateste?
O problema sunt tarile europene care folosesc apa pentru agricultura fara sa plateasca. Comisia Europeana citeaza cazurile Germaniei si Austriei, care se expun sanctiunilor pentru incalcarea Tratatului European, daca vor continua aceasta practica a irigarii pe gratis a terenurilor agricole. Din partea germana, directorul sectiei de resort din Ministerul Agriculturii, Wilfried Schimon, arata cu degetul spre tarile din sud, cu retelele lor de stat pentru distribuirea apei.
O reglementare a pretului apei la scara europeana va fi intr-adevar greu de realizat, estimeaza expertii Comisiei. "Deocamdata, sa ne multiumim doar cu o repartizare mai echitabila a cheltuielilor", spune purtatoarea de cuvant a comisarului pentru mediu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.