Daca aveti intre 18 si 35 de ani si nu va numarati printre cei care isi permit sa calatoreasca spre cele mai interesante destinatii ale lumii, dar va doriti sa cunoasteti culturi si oameni noi, in timp ce castigati o experienta valoroasa, o tabara de
Daca aveti intre 18 si 35 de ani si nu va numarati printre cei care isi permit sa calatoreasca spre cele mai interesante destinatii ale lumii, dar va doriti sa cunoasteti culturi si oameni noi, in timp ce castigati o experienta valoroasa, o tabara de voluntariat va ofera posibilitatea de a avea toate acestea.
Desi putin cunoscute printre tinerii de la noi, taberele de voluntariat atrag mii de tineri europeni in fiecare an in cele mai indepartate si pitoresti locuri ale lumii. Ce este o tabara de voluntariat? Este locul unde tineri de rase, ideologii si nationalitati diferite traiesc, muncesc, invata si se distreaza impreuna timp de 2-4 luni in cadrul unui proiect sustinut de o organizatie.
Majoritatea taberelor de voluntariat se desfasoara pe timpul vacantei de vara, cuprind intre 10 si 20 de participanti ce depun munca de voluntariat impreuna cu membrii comunitatii locale. Fie ca lucreaza la un centru de copii din Paris, intr-un proiect de protectie a mediului din Colorado sau in cadrul unor ateliere de munca din Sri Lanka, aceste tabere asigura tinerilor oportunitatea de a combina energiile proprii pentru realizarea intrajutorarii dintre oameni, a pacii si dezvoltarii mondiale.
Exista trei categorii de munca voluntara: munca fizica (precum constructii sau renovare), activitati sociale (adesea cu copiii, persoane in varsta sau persoane cu dizabilitati) sau studiu (unde munca si cultura sunt combinate). Trebuie doar sa alegeti activitatea care vi se potriveste mai bine.
Taberele de voluntariat reprezinta o experienta de grup, in consecinta trebuie sa fiti pregatiti sa participati intrutotul la munca, la studiu, cat si la distractie (intretinerea relatiilor sociale). Trebuie sa ajungeti in tabara chiar la inceputul acesteia si sa ramaneti pe tot parcursul ei. Retineti, impreuna cu ceilalti membri ai taberei, ca este tabara VOASTRA si ca este de datoria voastra sa o puneti in valoare.
O tabara de voluntariat este, de asemenea, o sansa de a invata lucruri noi de la persoane de varste diferite. In general, voluntarii au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, dar oricum nu este impusa o limita superioara de varsta.
Cand alegeti destinatia unde veti petrece vara, nu va ganditi doar la vacanta. Ganditi-va la abilitatile pe care le aveti si la tipul de activitate pe care doriti sa il prestati. Organizatiile care se ocupa cu aceste tabere ofera consultanta gratuita pentru a va ajuta sa alegeti locul potrivit pentru locul potrivit.
Din momentul in care va decideti sa plecati "in lumea larga" veti fi avertizati ca voluntariatul nu inseamna un sejur confortabil si luxos pe banii altuia, ci aventura si experienta de viata pentru un scop nobil, precizeaza organizatorii.
O tabara ii reprezinta pe voluntarii participanti. Presupune descoperirea prilejurilor favorabile, incercarea de a gasi ce este de facut, asumarea responsabilitatii. Un voluntar ar trebui sa simta in aceeasi masura ca participa la organizarea taberei ca si liderii grupului. Succesul taberelor de volunatriat se bazeaza pe initiativa participantilor. Munca este foarte importanta. Ea nu poate fi intotdeauna pe placul voluntarilor, nici nu poate fi considerata drept un mijloc de a reuni oamenii. Organizatorii proiectului se asteapta ca treaba sa fie terminata si toti voluntarii, desi indrumati de catre liderii taberei sau ai proiectului, ar trebui sa se simta raspunzatori de indeplinirea corespunzatoare a sarcinilor. Daca tabara include si un proiect de studiu, voluntarii trebuie sa se informeze inainte de inceperea taberei pentu a putea participa la discutii.
Trebuie stiut ca aceia care aleg voluntariatul pentru vacanta de vara vor semna un contract pe care trebuie sa il respecte. In afara activitatilor ce implica munca, organizatorii asigura excursii si programe distractive pentru voluntari.
Cat costa?.. Desi, in esenta, aceste tabere sunt gratuite, in functie de organizatie, este posibil sa platiti contravaloarea transportului. Atat cazarea, cat si masa, va sunt asigurate si stipulate clar in contract. Unde va puteti adresa? Cei interesati sa plece intr-o tabara de voluntariat pot apela la Service Civil International Romania (SCI-RO) Telefon/fax: 021.230.30.10, Youth Actions for Peace Romania tel: 0264.59.07.17, Centrul National de Voluntariat www.provobis.ro, Fundatia Chance For Life www.chanceforlife.ro


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.