Preluarea a 75% din grupul Rompetrol, apartinand omului de afaceri Dinu Patriciu, de catre compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, pentru 2,7 miliarde dolari, reprezinta a doua mare tranzactie ca valoare cu actionariat romanesc, dupa p
Preluarea a 75% din grupul Rompetrol, apartinand omului de afaceri Dinu Patriciu, de catre compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, pentru 2,7 miliarde dolari, reprezinta a doua mare tranzactie ca valoare cu actionariat romanesc, dupa privatizarea BCR - intr-un top alcatuit de Mediafax.

Rompetrol Group, detinut de Patriciu, a preluat, in anul 2000, de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS) rafinaria Petromidia, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 615 milioane de dolari. FPS a vandut pachetul de 69,991% din actiuni pentru suma de 50,517 milioane dolari. Rompetrol s-a angajat sa investeasca, in urmatorii cinci ani, 205 milioane dolari in modernizarea instalatiilor tehnologice ale rafinariei si in repornirea sectorului petrochimic, precum si alte 20 de milioane de dolari in protectia mediului. Pe langa aceste investitii, cumparatorul s-a angajat ca va prelua si datoriile Petromidia, in valoare de 340 milioane dolari, din care 2.300 miliarde lei vechi obligatii la bugetul de stat si 171 milioane dolari datorii catre banci in urma importurilor de titei din anii trecuti.

Cea mai mare tranzactie cu o entitate unde actionariatul a fost majoritar romanesc ramane preluarea BCR de catre Erste Bank. La sfarsitul anului 2005, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii, iar statul a incasat 2,2 miliarde de euro.

Tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut actiunile Rompetrol depaseste cu 200 milioane dolari valoarea sumei pe care Vodafone a platit-o in luna mai 2005 pentru 79% din actiunile Mobifon, preluare estimata la aproximativ 2,5 miliarde dolari.

Pe pozitia a patra se afla cumpararea a 51% din actiunile companiei petroliere Petrom de catre grupul austriac OMV, printr-o tranzactie de1,5 miliarde euro. Potrivit contractului de privatizare, incheiat la sfarsitul anului 2004, OMV a achitat initial 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom, restul sumei de 830 de milioane euro fiind inregistrata ca majorare de capital.

O alta achizitie importanta a fost realizata de grupul de utilitati italian Enel, care a cumparat 67,5% din actiunile companiei de distributie si furnizare a energiei Electrica Muntenia pentru 820 de milioane de euro. Enel a cumparat 51% din actiunile furnizorului de utilitati roman, restul actiunilor fiind dobandite prin majorare de capital. Contractul privind transferul de proprietate a fost semnat in luna iunie a acestui an.

Urmatorul loc este ocupat de intrarea in actionariatul companiei romanesti de telecomunicatii RomTelecom, in anul 1998, a operatorului elen de telecomunicatii OTE. OTE a cumparat un pachet de 35% din actiunile RomTelecom si a primit drept de uzufruct pentru un pachet suplimentar de 16%, valoarea totala a tranzactiei incheiate atunci cu statul roman fiind de 675 de milioane de dolari.

Preluarea de catre Erste Bank a 7,2% din titlurile BCR de la salariatii institutiei de credit romanesti, pentru 543 milioane de euro, reprezinta, de asemenea, una dintre cele mai semnificative afaceri din Romania.

Pe locul opt se afla achizitia de catre UPC a celui mai mare furnizor de servicii de televiziune prin cablu din Romania, compania Astral Telecom, pentru 407 milioane dolari, in baza unui acord semnat in luna octombrie a anului 2005.

Urmeaza achizitia producatorului de medicamente Terapia Cluj-Napoca, detinut pana anul trecut de fondul de investitii Advent International, de catre compania indiana Ranbaxy, suma angajata fiind de 324 milioane dolari.

Alte preluari importante au fost investitiile de 326 milioane dolari in achizitia de pachete majoritare la distribuitorii de energie Electrica Oltenia si Electrica Moldova, vandute catre CEZ (Cehia) si, respectiv, E.ON (Germania).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.