Tinerii care au dorit sa munceasca pentru a obtine, lunar, un salariu cinstit si-au ales o destinatie sigura: litoralul romanesc. Constanta a fost gazda a sute de lucratori care au optat pentru un serviciu de sezon. Acest numar mare de persoane a fos
Tinerii care au dorit sa munceasca pentru a obtine, lunar, un salariu cinstit si-au ales o destinatie sigura: litoralul romanesc. Constanta a fost gazda a sute de lucratori care au optat pentru un serviciu de sezon. Acest numar mare de persoane a fost tinta agentilor economici, care au incercat sa-si mareasca profitul prin sustragerea de la plata cotizatiilor obligatorii catre stat. Singurii care au avut de suferit au fost muncitorii care nu au semnat un contract de munca si in acest mod si-au pierdut orice drept de salariat. Pentru a stopa acest fenomen, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a initiat mai multe controale in statiuni, din care majoritatea s-au desfasurat in cadrul "Parteneriatului pentru litoral". Pentru verificari au fost desemnati 12 inspectori de munca, acestia desfasurand controale in fiecare zi a saptamanii.

Verificati la sange
In perioada 15 iunie-18 august, inspectorii ITM din domeniul relatiilor de munca au controlat 393 de agenti economici, din care 56 au fost depistati ca practica munca fara forme legale. In total au fost identificate 125 de persoane care nu semnasera un contract individual de munca. La SC YourHotels SRL, Hotel Caraiman, inspectorii au intalnit 20 de lucratori carora angajatorii nu le intocmisera un contract individual de munca. "Singurele documente care atestau prezenta lucratorilor la hotel erau cateva contracte de mandat care cuprindeau doar o parte din prevederile unuia individual de munca. Prin mandat nu se achita contributiile legale, cuvenite bugetului asigurarilor sociale. Din acest motiv, societatea a fost sanctionata cu o amenda in valoare de 40.000 lei", a declarat inspectorul-sef ITM, Eugen Bola. Printre unitatile sanctionate se mai numara si SC Scoica SA, SC Honomag SRL, SC Verena SRL, la fiecare societate fiind depistate cate doua persoane fara forme legale. Directia pentru Tineret Constanta a fost depistata ca incadrase in munca, fara forme legale, cinci persoane. La SC Miuta Service SRL au fost identificati patru muncitori care nu semnasera un contract de munca. Pe toata perioada in care s-au desfasurat verificarile, echipele de control au aplicat 100 de sanctiuni contraventionale, din care 56 au fost acordate pentru munca fara forme legale, iar restul de 44 pentru incalcarea altor prevederi legale. Valoarea amenzilor se ridica la suma de 211.500 lei, din care 168.000 lei reprezinta totalul contraventiilor aplicate pentru lucratorii incadrati ilegal in munca. "Inspectorii au constatat ca foarte multi dintre agentii economici sanctionati sunt persoane care si-au deschis de curand o afacere sau a caror societate are un buget redus. Acestia trebuie sa stie ca este in detrimentul lor sa adopte astfel de practici, pentru ca in momentul in care vor fi depistati vor plati de zeci de ori mai mult ceea ce ar fi trebuit sa achite la bugetul statului", a declarat Eugen Bola.

Colaborare buna cu politia constanteana
Institutiile care au participat la "Parteneriat pentru litoral" se declara multumite de activitatile efectuate de-a lungul verii. Reprezentantii unitatilor de control au declarat ca s-au bucurat de sprijin reciproc de-a lungul verii. Inspectorii de munca au avut nevoie de interventia oamenilor legii in aproximativ opt cazuri, cand s-au confruntat cu angajati ce refuzau sa se legitimeze. "Ne-am confruntat cu probleme in statiunile Mangalia, Neptun, Navodari si Mamaia. Indiferent unde am fost, in momentul in care am solicitat sprijinul oamenilor legii, o echipa de politie a ajuns la inspectorii de munca in mai putin de zece minute", a declarat inspectorul-sef ITM.

Adolescenti tinuti ore in sir la munca
Foarte multi tineri au ales sa-si petreaca vacanta muncind la terasele de la malul marii. Numerosi adolescenti au lucrat fara forme legale, in acest mod facandu-si un mare defavor, pentru ca nu au mai avut dreptul la odihna, asigurare sociala si de sanatate. "Am stat la serviciu chiar si 24 de ore. Am salariul lunar de cinci milioane. Ma bazez mai mult pe bacsisul pe care il primesc de la clienti", a declarat angajata unei terase din statiunea Mamaia, Simona C. Un ospatar de la un restaurant din Costinesti a declarat ca este nevoit sa stea la munca, zilnic, timp de 18 ore. Din pacate, o mare parte dintre acesti tineri sunt si studenti, iar in aproximativ o luna un nou an universitar ii va gasi mai obositi decat au fost in anul precedent. Drepturi pierdute

Angajatii trebuie sa-si cunoasca drepturile si sa refuze sa mai munceasca fara forme legale, indiferent daca li se ofera cateva zeci de lei in plus la salariu. Un contract de munca le-ar asigura, in primul rand, o pensie la batranete. Angajatii mai au dreptul la doua zile de repaus, pe saptamana, iar in cazul in care acestea nu pot fi acordate, la un spor compensatoriu. Un contract de munca prevede clar numarul de ore care trebuie lucrate. In cazul in care vine vorba de depasirea programului, angajatorii sunt obligati sa plateasca orele suplimentare. Salariatii care sunt incadrati legal in munca detin o asigurare de sanatate prin care costurile de spitalizare sunt acoperite.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.