Preturile locuintelor au inceput sa scada rapid pe pietele supraincalzite din Europa, reproducand prima etapa a crizei sectorului de credite ipotecare riscante din Statele Unite, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, consultat de Hotnews.
Preturile locuintelor au inceput sa scada rapid pe pietele supraincalzite din Europa, reproducand prima etapa a crizei sectorului de credite ipotecare riscante din Statele Unite, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, consultat de Hotnews.

In Irlanda, preturile locuintelor au scazut in ultimele patru luni datorita cresterii dobanzii de referinta din zona euro, iar "bubble-ul" din statele baltice a explodat.

Proprietatile din regiunea capitalei letone Riga au scazut cu 3,5% in iunie, dupa ce in luna mai inregistrasera o depreciere de 1%. Apartamentele din centrul vechi al capitalei letone au ajuns pana la inceputul acestui an pana mai scumpe decat cele din Berlin, pe fondul tranzactiilor speculative, realizate, in marea majoritate, in baza unor credite ipotecare in euro, franci elvetieni sau yeni japonezi. Aceasta situatie s-ar putea dovedi dezastruoasa daca moneda locala se va deprecia neasteptat - ipoteza plauzibila avand in vedere deficitul de cont curent al Letoniei care a urcat la 26% din Produsul Intern Brut (PIB).

O situatie similara, care pare a-si fi atins apogeul, se inregistreaza si in Romania, Bulgaria, Croatia si Rusia. Danske Bank a avertizat ca "bubble-ul urias" care a cuprins o mare parte a tarilor din Europa de Est aminteste de criza din anul 1997 din Asia de Est.

Preturile locuintelor din Irlanda au scazut cu 2,6% in primele sase luni ale acestui an, in vreme ce in Dublin scaderea este si mai mare, de 3,3%. Conform Daily Telegraph, declinul se extinde si in constructii, numarul de constructii noi diminuandu-se cu 34% in primul semestru.

Jean-Michel Six, economist sef pentru Europa la Standard & Poor's, a declarat ca datorita nivelului extreme de ridicat al indatorarii populatiei din multe regiuni ale Europei exista riscul, ca in aceste regiuni, conditiile de creditare sa devina mai severe. Gradul de indatorare depaseste 100% din PIB in Irlanda, Marea Britanie, Spania, Olanda si Danemarca.

"Piata din Spania este in scadere. Companiile imobiliare locale au raportat scaderi ale preturilor de la un trimestru la altul, atat in Madrid, cat si in alte regiuni", a mai spus Jean-Michel Six.

Preturile locuintelor din Franta au inregistrat o scadere de 1,5% in luna iulie, desi comparativ cu inceputul anului acestea s-au majorat cu 5%.

"Majorarile dobanzilor de referinta operate de bancile centrale au efect asupra veniturilor disponibile, afectate deja de cresterea gradului de idatorare al populatiei", a adaugat Six.

Banca Centrala Europeana a dublat dobanda de referinta din decembrie 2005 si pana in present, de la 2% la 4%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin