"De la oligarhie la securistocratie, puterea politica din Rusia apartine acum FSB-ului, succesorul KGB-ului", scrie revista britanica "The Economist" in articolul de fond de saptamana aceasta. Pornind de la tentativa esuata de puci impotriva lui Miha
"De la oligarhie la securistocratie, puterea politica din Rusia apartine acum FSB-ului, succesorul KGB-ului", scrie revista britanica "The Economist" in articolul de fond de saptamana aceasta. Pornind de la tentativa esuata de puci impotriva lui Mihail Gorbaciov din august 1991, cand KGB-ul a fost infrant, analiza britanica urmareste "razbunarea" si ascensiunea oamenilor din serviciile secrete in pozitii-cheie sub Vladimir Putin. "Cu putin timp inainte de a deveni presedinte, Putin le-a spus fostilor sai colegi din FSB ca 'un grup de agenti FSB, mandatati sa lucreze sub acoperire in guvernul Federatiei Ruse, isi indeplineste cu succes sarcina>>. Nu glumea decat pe jumatate. In cele doua mandate ale lui Putin, acel 'grup de agenti FSB>> si-a consolidat puterea si a construit un nou tip de stat corporatist. Oameni din FSB si din organizatiile afiliate controleaza Kremlinul, guvernul, media si mari parti din economie, precum si armata si fortele de ordine. Conform multor indicatori, sefii securitatii de azi beneficiaza de o combinatie de putere si bani fara precedent in istoria Rusiei."
Tranzitia de la oligarhie la "securistocratie" a fost intampinata fara resentimente din partea populatiei, care nu prea ii simpatiza pe "baronii" protejati de Eltin. Dar asta nu inseamna ca economia va merge ca pe roate. "Ei stiu cum sa sparga o companie sau sa confiste ceva. Dar nu stiu sa gestioneze un business. Folosesc forta pur si simplu pentru ca nu cunosc nici o alta metoda", explica pentru "The Economist" un fost agent KGB care lucreaza acum in mediul de afaceri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.