Liberalii cred sau nu in succesul motiunii de cenzura cu care ameninta PSD-ul?
Din punctul meu de vedere, sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt infime. Nu exista nici un motiv temeinic ca PSD-ul sa depuna aceasta motiune, impotriva unui g
Liberalii cred sau nu in succesul motiunii de cenzura cu care ameninta PSD-ul?
Din punctul meu de vedere, sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt infime. Nu exista nici un motiv temeinic ca PSD-ul sa depuna aceasta motiune, impotriva unui guvern care si-a indeplinit obiectivele din program, a asigurat cea mai mare crestere economica a unei tari din UE, a reusit sa creasca veniturile populat iei, inflorind foarte rapid, asa ca motiunea si activitatea din ultima vreme a PSD-ului tin doar de un exercitiu politic care nu are nici un fel de temei.
Este adevarat ca, dupa momentul Bran, unii liberali i-au contactat pe social-democrati, rugandu-i sa renunte la motiunea de cenzura?
Nu detin nici un fel de informatie despre acest subiect. Nu am auzit in interiorul PNL-ului sa se vorbeasca despre acest gen de contacte. In ceea ce priveste conducerea PNL, decizia finala va fi foarte clara. Cu ocazia motiunii, vom prezenta tot ce a facut guvernul in aceasta perioada si ce dorim sa facem in continuare, pana la finalul mandatului.
Sa spunem ca motiunea de cenzura va trece. Va merge PNL-ul in opozitie?
Cu siguranta PNL-ul nu va mai participa la constituirea niciunui guvern din actuala structura parlamentara, pentru ca practic nu avem cu cine sa construim un guvern care sa poata sa-si indeplineasca programul de guvernare elaborat in baza programului electoral prezentat in 2004 si aplicat de atunci si pana acum.
In cazul in care se va ajunge la un guvern de tehnocrati, PNL va propune si el ministri?
Sub nici o forma. PNL va vota impotriva constituirii oricarui guvern si nu va participa in niciun fel la formarea niciunui alt guvern. Practic, trecerea motiunii de cenzura inseamna doar indeplinirea obsesiei lui Basescu si, de asemenea, aruncarea Romaniei intr-o criza politica care ar putea sa dureze cateva luni.
Momentan, nu se pune problema inlocuirii lui Tariceanu din fruntea PNL
Odata debarcat din fruntea guvernului, Tariceanu ar putea pierde si functia de presedinte al PNL?
Nu cred ca acest subiect este pe ordinea de zi. Premierul Tariceanu este presedintele liberalilor si, momentan, nu se pune problema inlocuirii dansului. Atat Tariceanu, cat si noi, membrii liberali, mai avem inca multe de facut pentru aceasta tara. In cazul in care se va pune, totusi, problema inlocuirii lui Tariceanu din fruntea PNL, va veti inscrie in lupta pentru sefia partidului? Mandatul lui Tariceanu se incheie in 2009. Cand ii expira mandatul, se va organiza un congres la care PNL-ul isi va alege conducerea.
Se stie ca atunci cand s-a format guvernul din care faceti parte, nu ati fost incantat de toti componentii sai. Acum, dupa 6 luni, mai aveti rezerve?
Sunt un om de echipa, care incerc sa imi sprijin colegii, indiferent de functia pe care acestia o ocupa. Sigur ca la constituirea guvernului am solicitat includerea si altor personalitat i ale partidului, precum Crin Antonescu, Norica Nicolai, care ar fi putut sa asigure un bun management. Dar, din momentul in care s-a constituit cabinetul, sunt solidar cu colegii mei si impreuna formam o echipa care are ca obiectiv aplicarea programului de guvernare si cresterea nivelului de viata al romanilor.
Nici Geoana nu isi imagineaza ca are sanse sa ajunga premier
In cazul in care motiunea va trece, credeti in varianta, recent vehiculata, conform careia Basescu o va propune ca premier pe Monica Macovei?
Sunt pure speculatii. Nimeni nu poate sa stie pe cine va nominaliza presedintele Ba- sescu pentru aceasta functie. Este prea devreme sa facem o asemenea afirmatie cu atata siguranta, mai ales ca presedintele este un om imprevizibil si nu tine cont de prevederile constitutionale si de echilibrul politic. Basescu a refuzat sa comenteze dorinta presedintelui PSD Mircea Geoana de a candida la functia de prim ministru. Are sanse Geoana? Sunt convins ca nici domnul Geoana nu isi imagineaza ca are vreo sansa sa ajunga premier.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.