Cica nu avem in sange morbul fatalitatii... Un post de televiziune britanic, UKTV Drama, a comandat recent un studiu de piata referitor la cele mai teribile povesti de dragoste din literatura saxona. si n-a castigat un love-story dulce si romantic, c
Cica nu avem in sange morbul fatalitatii... Un post de televiziune britanic, UKTV Drama, a comandat recent un studiu de piata referitor la cele mai teribile povesti de dragoste din literatura saxona. si n-a castigat un love-story dulce si romantic, ci, surprinzator, una dintre cele mai tumultuoase si intunecate istorii de amor din toate vremurile: "La rascruce de vanturi" de Emily Bronte. Dintre cei 2.000 de cititori chestionati, majoritatea au preferat romanul cu accente horror despre iubirea tragica dintre Cathy Earnshaw si Heathcliff productiilor - mult mai celebre - ale lui Shakespeare sau Margaret Mitchell. Organizatorii au fost surprinsi de predilectia publicului actual pentru opere clasice, cu decoruri si limbaj specifice epocii victoriene (Jane Austen, de pilda, figureaza de doua ori in acest top 20!), doar doua titluri contemporane, mai putin cunoscute, figurand printre alegerile lor. S-ar zice ca suntem sensibili la old-fashion in materie de povesti de dragoste si ca nu ne plac giumbuslucurile postmoderne, ci mai curand basmele cu zane si iubiri imposibile. Intr-un top al romanelor romanesti din toate timpurile facut acum vreo cativa ani, "Craii de Curtea-Veche" a fost marele castigator, o alegere imbucuratoare, cred eu, sau macar una rezonabila, dar irelevanta pentru ca subiectii au fost cititori profesionisti. Din studiul britanic mai aflam si ca 40% dintre femei citesc romane cu miez romantic ca sa se simta mai bine, 15% din nostalgie si doar 10% ca sa-si compenseze lipsurile din viata reala. Va imaginati un studiu similar la noi? Cred ca mai mult de jumatate vor raspunde ca n-au mai citit o carte din liceu. Mai bine pas!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.