Doua treimi din judetele Romaniei au fost maturate in ultimele zile de ploi torentiale si vijelii. Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare meteorologica cu cod portocaliu pentru 11 prefecturi si alta cu cod galben pentru inca 17 j
Doua treimi din judetele Romaniei au fost maturate in ultimele zile de ploi torentiale si vijelii. Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare meteorologica cu cod portocaliu pentru 11 prefecturi si alta cu cod galben pentru inca 17 judete si Bucuresti.
Un mort, peste patru sute de case izolate, opt localitati fara curent electric, doua case arse in incendii provocate de trasnet este bilantul inundatiilor cauzate de ploile torentiale din judetul Suceava. Au ramas izolate moteluri, pensiuni, o herghelie si o statie seismica. Pe o portiune de drum alaturat paraului Lucava, zona cu restrictii, s-a surpat terasamentul dinspre apa si un ARO s-a rasturnat in parau, soferul inecandu-se. In Neamt, ploile abundente au dus la iesirea din albie a paraului Dolita, afectand drumul comunal DC 159 pe cinci kilometri in Boboiesti si lasand izolate 20 de gospodarii.
In Cluj, zece turisti care aveau corturi instalate pe malul raului Ciucas au fost evacuati sambata spre duminica de catre pompieri. In Valisoara, peste 100 de gospodarii au ramas izolate dupa ce o viitura a distrus drumul de acces. Muncitorii de la Bechtel, dislocati in zona, au ales ca varianta de urgenta taierea unui drum ocolitor. In acelasi perimetru, drumul national E 60 a fost afectat in preajma localitatii Martinesti, unde s-au scurs aluviuni de pe versanti. Pe acest tronson s-a circulat, timp de cateva ore, pe o singura banda.
In Maramures a cazut grindina, fiind afectate 25 de case si 50 de anexe gospodaresti din localitatea sieu. Mai multe acoperisuri au fost distruse de bucatile de grin--dina mari cat un ou de gaina. Bistritenii de pe 20 de strazi au cerut ajutorul pompierilor pentru a scapa de apa care le-a inundat curtile si beciurile.
In Brasov, raurile s-au umflat si au iesit din matca in Sambata de Sus, Recea, Lisa, Fagaras, Victoria, Rupea si Vestea. Printre cladirile afectate se numara si Manastirea Sambata de Sus, de unde au fost evacuati 40 de turisti. Furtuna a distrus si liniile de alimentare cu energie electrica din 10 localitati. In Harghita, 12 localitati au ramas fara curent electric.

COD PORTOCALIU
Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare meteorologica cu cod portocaliu prin care anunta ploi torentiale in 11 judete din tara. Alte 17 prefecturi si capitala au primit avertizare cu cod galben. Astfel, in intervalul 26 august, ora 0.00-27 august, ora 0.00, se vor inregistra ploi torentiale in judetele Vrancea, Bacau, Buzau si Prahova, dar si in zona de munte a judetelor Suceava, Neamt, Dambovita, Arges, Harghita, Covasna si Brasov, iar cantitatile de apa vor depasi local 50 litri/metru patrat si izolat 70-80 litri/metru patrat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.