Instrainarea unei parti din fostul Bulevard Carol din Braila din domeniul public si imediat vanzarea acesteia, in vederea ridicarii Centrului Zonal Lukoil si amplasarii unei statii de benzina chiar in vecinatatea Maternitatii au bulversat comunitatea
Instrainarea unei parti din fostul Bulevard Carol din Braila din domeniul public si imediat vanzarea acesteia, in vederea ridicarii Centrului Zonal Lukoil si amplasarii unei statii de benzina chiar in vecinatatea Maternitatii au bulversat comunitatea braileana, care a reactionat inca din anul 2003. Litigiile procesuale nu au condus la rezolvarea situatiei, astfel incat in prezent dosarul a intrat in atentia Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, sesizarea fiind inregistrata la data de 3 mai 2007. Fostul prefectul PSD al judetului Braila, Mihai Manea, a perfectat in anul 2003 o afacere care l-a facut mai bogat cu suma de 7,5 miliarde de lei vechi. El a reusit performanta unica in Romania de a rupe 1.320 mp teren din locatia istorica, de a incalca Constitutia tarii, convingand consilierii locali sa-l scoata din domeniul public in privat, in schimbul a doua terenuri. Pentru a nu fi suspectat de interes personal, cu cateva zile inainte de adoptarea hotararii in CLM, prefectul Manea si-a vandut actiunile firmei SC Tracon SRL (a unei rude apropiate). Fara a prezenta un document oficial din partea Lukoil privind investitia Centrului Zonal, reprezentantii firmei Tracon au reusit sa convinga consilierii, mai putin unul, sa voteze favorabil Hotararea nr. 85/2003, iar in schimbul a doua terenuri (proprietate a familiei Manea) Bulevardul Carol a disparut din documentele domeniului public. Hotararea adoptata in CLM putea fi contestata de Prefectura Braila, dar cum putea prefectul Manea sa intervina oficial in defavoarea propriei afaceri si a unui profit imens? La mai putin de o luna, firma Tracon a vandut Bd. Carol pentru suma de 7,5 miliarde de lei vechi catre firma antreprenoare Valgab, care reprezenta interesele firmei Lukoil. Din anul 2003, liderii comitetului de salvare a Bdului Carol, Marcel Alecsa, Gheorghe Grigore si Doru Haret, si-au purtat fara succes pasii in instante, nereusind sa anuleze Hotararea nr. 85/2003. Mai mult, ei au fost pusi sa plateasca si cheltuielile de judecata, suma fiindu-le oprita din pensie. Pentru a da bine in ochii opiniei publice, fostul prefect Manea a donat banii din cheltuielile de judecata unui camin de batrani din Braila. In ceea ce priveste investitia Lukoil pe Bulevardul Carol, ea s-a blocat la dezbaterea publica privind acordul de mediu. Reprezentantii Lukoil nu au acceptat nici propunerea primarului Brailei, Constantin Cibu, de a primi un teren la schimb, dar nici nu au indraznit sa inceapa investitia Centrul Zonal. Ramane ca avocatii Camerei a Treia a Curtii Europene a Drepturilor Omului sa decida ceea ce instantele romanesti nu au reusit sa desluseasca.



Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.