Razboiul diplomatic dintre Chisinau si Bucuresti a fost escaladat din nou de Vladimir Voronin, care acuza Romania de iredentism spunand ca s-a "legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei doar ca sa-si atinga scopul". Pe fondul scandalului vizelor, pres
Razboiul diplomatic dintre Chisinau si Bucuresti a fost escaladat din nou de Vladimir Voronin, care acuza Romania de iredentism spunand ca s-a "legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei doar ca sa-si atinga scopul". Pe fondul scandalului vizelor, presedintele moldovean sustine ca nu ar fi fost niciodata de acord cu deschiderea unor noi consulate romanesti, uitand ca la inceputul anului a declarat ferm: "Am hotarat in regim temporar de urgenta sa deschid doua birouri consulare romanesti la Balti si Cahul". Iesirea lui Voronin are loc dupa ce presedintele Basescu l-a avertizat ca Romania va raspunde "extrem de dur" acuzatiilor formulate de Republica Moldova la adresa diplomatului roman de la Chisinau suspectat de coruptie. Surse de la Cotroceni sustin ca Traian Basescu nu va intra in cercul vicios al declaratiilor brutale lansate din nou de la Chisinau, iar specialistii in relatii internationale considera ca in spatele conflictului diplomatic dintre cele doua tari lansat de autoritatile moldovene s-ar afla Moscova. Surse demne de incredere din anturajul puterii de la Bucuresti spun ca "Romania trebuie sa-l lase pe Voronin sa vorbeasca singur", fiindca "prin intretinerea conflictului Voronin puncteaza la Moscova". In scandalul vizelor, Voronin acuza Romania de intentii invadatoare si isi ia vorba inapoi, spunand ca nu i-a promis niciodata lui Basescu deschiderea de noi consulate in Moldova. Specialistii cred ca, din acest razboi al vorbelor, Romania trebuie sa se retraga prima.
Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, neaga ca i-ar fi promis lui Basescu, la inceputul anului, deschiderea a doua noi consulate romanesti, la Cahul si la Balti, pentru a rezolva situatia vizelor. "Nimeni nu a promis nimanui nimic. A fost pusa o intrebare si cand este pusa la nivelul a doi presedinti, unul dintre ei trebuie sa spuna: da, examinam si analizam aceasta problema. Asta nu inseamna neaparat 'solutionam>>", a declarat Voronin la o emisiune a televiziunii NIT. Presedintele moldovean isi contrazice astfel declaratia fara echivoc din 16 ianuarie 2007, cand s-a intalnit cu Traian Basescu la Chisinau, citata de toate agentiile de stiri: "Am hotarat in regim temporar, urgent, sa deschid doua birouri consulare romanesti, la Balti si la Cahul". In aceeasi emisiune, Voronin s-a dezlantuit impotriva Romaniei, spunand ca Bucurestiul plateste oameni la Chisinau pentru a promova ideea unirii pe diferite cai. "Ei (romanii - n.r.), la vremea lor, s-au legat cu dracul ca sa ocupe teritoriul nostru, Basarabia, cum spun ei. S-au legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei, doar ca sa-si atinga scopul", a spus Voronin, citat de Mediafax.
Surse de la Cotroceni ne-au asigurat ca presedintele Traian Basescu nu are de gand sa reactioneze la discursul brutal al presedintelui moldovean, care ar fi doar un exercitiu electoral, inaintea Zilei Independentei Republicii Moldova, care se sarbatoreste astazi.
Din acest razboi al vorbelor, care pare sa devina din ce in ce mai murdar, numai Romania are de pierdut, dupa cum sugereaza surse demne de incredere din apropierea puterii de la Bucuresti: "Noi va trebui sa lasam tonul jos si sa-l lasam sa vorbeasca singur pe Voronin. Prin intretinerea unui conflict cu Bucurestiul, Voronin puncteaza la Moscova. Cu cat i se raspunde mai mult, cu atat el isi atinge mai bine scopul".
Fostul ambasador roman la Chisinau, Victor Barsan, crede ca atitudinea lui Voronin este vadit provocatoare: "Transformarea unor nereguli - fie ele reale - in acordarea vizelor intr-un scandal de asemenea proportii dovedeste o atitudine extrem de inamicala din partea Republicii Moldova. In mod normal, intre parteneri care urmaresc relatii bilaterale destinse, nemultumirile sunt semnalate in discutii confidentiale, nu contorizate unilateral, cu scopul amorsarii unor 'bombe>>. Pregatirea unei asemenea 'bombe>> denota atitudinea extrem de agresiva a comunistilor de la Chisinau fata de Romania".
Pe de alta parte, directorul Colegiului National de Aparare, Iulian Fota, crede ca, prin reactia dura a lui Traian Basescu, Romania a pasit cu dreptul in acest conflict provocat de Chisinau, dar ca ar trebui sa se opreasca aici si sa treaca la fapte constructive. "Pasul unu, mesajul Bucurestiului, a fost corect: nu va jucati cu noi, nu suntem fraieri, stim cine se afla in spatele vostru. Care va fi pasul doi? Daca chiar vrem sa ajutam Moldova, atunci trebuie sa diminuam foarte mult pretentiile noastre si sa adoptam pozitia 'spuneti-ne ce va trebuie si noi va ajutam>>. Eu as adopta o strategie combinata, o strategie a faptelor mici, care au o mare relevanta pentru ei", spune Iulian Fota, mentionand ca Romania ar trebui sa elimine micile discriminari de ordin economic sau educational care mai exista intre romani si moldoveni.
In opinia lui Fota, reactia lui Voronin nu trebuie sa ingrijoreze, pentru ca exprima doar disperarea unui om prins la mijloc. "Moldova se afla intre ciocanul rusesc si nicovala modernizarii europene. In ultimul timp, presiunile ruse au crescut mai mult decat semnalele pozitive din partea UE. Nu e important ce va face, pentru ca nu are prea multe optiuni la indemana. Moldova este prinsa acum intr-un proces centrifug: la vest, orientarea catre europenizare si modernizare; la est, reconstruirea unui spatiu foarte autoritar, in detrimentul drepturilor omului si al unei liberalizari politice si economice. Aceasta disputa nu este intre Moldova si Romania, ci intre europenizarea Moldovei si confuzia politica de la Chisinau", crede Iulian Fota.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.