In Tulcea, seceta a distrus culturile de grau si orz pe 120.000 de hectare si porumbul, floarea-soarelui si soia de pe alte 80.000 de hectare. Daca nu se vor gasi urgent bani pentru irigatii, nordul Dobrogei va deveni un desert.
Specialistii Dir
In Tulcea, seceta a distrus culturile de grau si orz pe 120.000 de hectare si porumbul, floarea-soarelui si soia de pe alte 80.000 de hectare. Daca nu se vor gasi urgent bani pentru irigatii, nordul Dobrogei va deveni un desert.
Specialistii Directiei Agricole Tulcea spun ca nici pentru viitorul an agricol perspectivele nu sunt mai bune. Pentru modernizarea sistemelor de irigatii, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) ar trebui sa investeasca 30 milioane de euro. Paul Bondarev, directorul ANIF Tulcea, a declarat ca acesti bani nu exista. Vasile Gudu, directorul Directiei Agricole Tulcea, a declarat ca studiul de reabilitare a sistemelor de irigatii din nordul Dobrogei a fost trimis la Ministerul Agriculturii, iar ministrul Remes a promis ca va asigura fondurile necesare.
Fermierii se plang ca nu pot efectua araturile pentru culturile de cereale de toamna pentru ca pamantul este foarte uscat. Din acest motiv, 100.000 hectare ce urmau sa fie semanate cu grau si orz vor ramane neinsamantate.
Solutia pentru iesirea din criza, recomandata de specialisti, este repunerea in functiune a sistemelor de irigatii care nu mai functioneaza de ani buni. Daca in 1990, in nordul Dobrogei, existau instalatii de irigatii pentru 160.000 de hectare, anul acesta s-au irigat doar 35.000 hectare. Un studiu realizat de specialistii in sisteme de irigatii arata ca in cateva luni ar putea fi reabilitate si repuse in functiune instalatiile de la Baia, Daeni, Ostrov, Peceneaga, Macin si Isaccea. Astfel, peste 60.000 de hectare de teren foarte fertil ar putea fi salvate de la desertificare. "Autoritatile dau dovada de o pasivitate condamnabila in privinta gestionarii instalatiilor de irigatii pentru realizarea carora statul a cheltuit enorm. Nu s-au gasit bani nici pentru plata salariilor paznicilor. Singura solutie pentru salvarea pamantului de la desertificare este privatizarea instalatiilor de irigatii. In acest an, am investit un milion de euro pentru irigarea a 15.000 hectare la fermele Daeni si Baia. Am refacut pe cheltuiala mea, imprumutand bani din banca, statiile de pompare ANIF, le-am dotat cu utilaje noi, desi nu sunt ale mele. Altfel, firma intra in faliment. Am facut demersuri la Ministerul Agriculturii sa cumpar 'ruinele>> care nu functionau. Ministrul Remes mi-a spus sa am rabdare", a declarat fermierul Tascu Caraman.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.