Premierul elen Costas Karamanlis a declarat stare de urgenta in toata tara dupa extinderea incendiilor in care si-au pierdut viata peste 50 de persoane.
premeditare sau proasta administrare a crizei? Declarand stare de urgenta in intreaga tara,
Premierul elen Costas Karamanlis a declarat stare de urgenta in toata tara dupa extinderea incendiilor in care si-au pierdut viata peste 50 de persoane.
premeditare sau proasta administrare a crizei? Declarand stare de urgenta in intreaga tara, premierul elen Costas Karamanlis considera ca cele aproximativ 87 de incendii ce au devastat sudul Greciei si au ucis peste 51 de persoane "nu sunt o coincidenta". Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 16 septembrie a fost intrerupta, premierul declarand trei zile de doliu national. Opozitia socialista si presa de stanga acuza guvernul ca incearca sa distraga atentia de la lipsa de masuri preventive si dezorganizarea in lupta impotriva focului. Guvernul a facut din Grecia "un stat fara aparare", a exclamat seful opozitiei socialiste, George Papandreu, citat de Reuters.
Grecia se confrunta anual cu incendii forestiere, dar anul acesta este "un dezastru fara precedent, cu focuri care ard in mai mult de jumatate din tara", a declarat ieri purtatorul de cuvant al pompierilor eleni, precizand ca pe moment este imposibil sa se estimeze daunele materiale. Incendiile ajunsesera ieri la doar cativa kilometri de Olympia, orasul unde arde flacara olimpica, si de Andritsaina, unde se afla templul lui Apollo. sapte suspecti au fost arestati in total de politia elena, acuzati ca ar fi declansat constient incendii in diferite localitati. Printre ei, un barbat de 65 de ani acuzat ca ar fi provocat cu buna stiinta un incendiu in Aeropolis, unde sase persoane si-au pierdut viata in flacari. Vanatoarea de incendiatori a fost stimulata si de anuntul facut de un mogul din media elene, care a oferit un milion de euro recompensa pentru prinderea lor.

>> Ajutor extern

Mai multe tari europene, printre care si Romania, au oferit asistenta Greciei, punand la dispozitie avioane si elicoptere pentru a lupta cu incendiile. "Europa a reactionat rapid la cererea de ajutor a Greciei, avioane provenind din Franta, Italia si Spania au fost desfasurate sau sunt pe punctul de a fi trimise in zonele lovite", a declarat Comisia Europeana. Radio Europa Libera enumera si Romania printre tarile care urmeaza sa trimita astazi elicoptere Greciei, alaturi de Germania, Olanda, Norvegia, Israel si Slovenia. Guvernul francez a trimis deja de ieri patru avioane si 60 de pompieri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.