La Conferinta anuala a am-basadorilor, presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a prezentat viziunea despre politica externa a tarii sale, marcand o schimbare de directie fata de trecutul apropiat.


O "Europa puternica" si "prietenia
La Conferinta anuala a am-basadorilor, presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a prezentat viziunea despre politica externa a tarii sale, marcand o schimbare de directie fata de trecutul apropiat.


O "Europa puternica" si "prietenia cu Statele Unite". Asa si-a inceput ieri discursul, in fata conferintei corpului diplomatic francez, presedintele francez Nicolas Sarkozy.  Presedintele francez a deschis inclusiv un subiect foarte sensibil pana acum pentru diplomatia franceza: viitorul aranjamentului european cu Turcia. Aderare sau asociere? "Oricine stie ca a doua formula este cea pe care am sustinut-o in timpul campaniei mele electorale. Nu mi-am schimbat parerea si cred ca intr-o zi va fi recunoscuta ca fiind cea mai rezonabila", a declarat Sarkozy, optand pentru "asocierea" Turciei la Uniunea Europeana. Pozitia liderului de la Elysee este un compromis intre viziunea americana, care sprijina aderarea Turciei la UE, si scepticismul lui Sarkozy cu privire la oportunitatea includerii acestei tari intre statele comunitare.


LA EST. Totodata, presedintele francez s-a aratat critic fata de instrumentele de politica externa ale Moscovei. "Rusia impune reintoarcerea sa pe scena mondiala folosindu-se de o anumita brutalitate a atuurilor sale, mai ales cele legate de petrol si gaz natural, in timp ce lumea, in special Europa, asteapta mai degraba din partea ei o contributie pozitiva si importanta in rezolvarea problemelor timpului nostru decat justificarea statutului sau regasit", relateaza AFP.


ORIENT. Critica Rusiei a fost precedata de o respingere a scenariului unui Iran care sa posede arme atomice, ipoteza "inacceptabila" din perspectiva lui Sarkozy. Cea mai importanta provocare pe care Europa si Occidentul o au de infruntat este, in viziunea liderului francez, contracararea "califatului" pe care Al-Qaeda vrea sa-l construiasca, "un califat ce respinge orice deschidere catre modernitate".


G 13. Presedintele francez a mai lansat doua idei interesante. El s-a pronuntat in favoarea unui dialog cu Siria, cu conditia ca autoritatile de la Damasc sa sustina proiectul de solutionare a crizei politice din Liban. Sarkozy a mai propus ca grupului statelor puternic industrializate (G8) sa i se alature China, India, Mexic, Brazilia si Africa de Sud.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.