Washingtonul si Bruxellesul sunt contrariati de o noua miscare a Moscovei. Ministerul rus de Finante a anuntat ca va propune ca director al FMI pe cehul Josef Tosovsky, cu toate ca SUA si Vest-europenii s-au inteles asupra candidaturii francezului Do
Washingtonul si Bruxellesul sunt contrariati de o noua miscare a Moscovei. Ministerul rus de Finante a anuntat ca va propune ca director al FMI pe cehul Josef Tosovsky, cu toate ca SUA si Vest-europenii s-au inteles asupra candidaturii francezului Dominique Strauss-Kahn, iar acesta este in plin turneu "electoral" prin diverse capitale. O cutuma care dateaza de cateva decenii face ca, in timp ce seful Bancii Mondiale sa fie un american, cel al FMI sa fie un vest-european. Actualul director al FMI, spaniolul Rodrigo de Rato, care demisioneaza inaintea incheierii mandatului, ar putea fi inlocuit asadar de un est-european. Ceea ce ar fi o premiera. Sansele cehului sunt totusi minime, caci sprijinitorii occidentali ai francezului isi pot impune lejer favoritul. Ramane insa o intrebare: ce vrea Rusia cu propunerea ei? Unii comentatori s-au grabit sa afirme ca s-a rupt crearea unui nou motiv de disputa printre statele membre ale UE. Ziarul rus "Vremia Novostei" da insa o alta explicatie, care tine de nemultumirea Moscovei fata de prestatia FMI. Ministrul de Finante, Aleksei Kudrin, a amintit de altfel ca in 1999, cand Rusia a cunoscut o grava criza financiara, "FMI a fost incapabil sa ajute Rusia sa anticipeze criza". In general, comenteaza ziarul mosocovit, autoritatea fondului pe plan mondial a scazut in mod evident in ultimii ani. "Unul dintre motive, si nu dintre cele mai putin importante, consta in procedura de alegere a directorului, care nu este intotdeauna persoana cea mai potrivita" - adauga ziarul. E greu de crezut ca nominalizatul ceh va fi preferat francezului, dar initiativa rusa este oricum de retinut.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.