De mai bine de 10 ani, imediat dupa aparitia Legii 112, casele nationalizate din Timisoara, in special cele din buricul targului, au incaput pe mainile romilor. Practic, tot ceea ce inseamna vile interbelice din zona C.D. Loga, Mihai Viteazul si Tran
De mai bine de 10 ani, imediat dupa aparitia Legii 112, casele nationalizate din Timisoara, in special cele din buricul targului, au incaput pe mainile romilor. Practic, tot ceea ce inseamna vile interbelice din zona C.D. Loga, Mihai Viteazul si Trandafirilor au fost impartite in sanul unor clanuri tiganesti, asa-zisii romi de matase.


De-a lungul anilor, mii de timisoreni, locuitori ai zonei rezidentiale, au reclamat la IJP Timis, atat in scris, cat si verbal, teroarea la care sunt supusi din partea unor familii de romi, pentru a-si parasi casele in care au crescut si au copilarit, la preturi de nimic. Niciodata, dar niciodata, politia banateana nu a miscat un deget. In cel mai fericit caz, poate doar niste amenzi la Legea 61, privind linistea si ordinea publica. In rest, liniste si pace! Asa ca romii s-au putut misca in voie, terorizand vecinii prin maniere mai mult decat cunoscute: chefuri prelungite cu decibeli pe masura, scandaluri, injurii, batai, urina si fecale pe praguri si pe clante, plimbari in pielea goala pe casa scarilor, popularea cu rozatoare a imobilului si cate si mai cate! Practic, tot arsenalul picaturii chinezesti! In Timisoara este de notorietate faptul ca unul dintre membrii marcanti ai comunitatii tiganesti a reusit sa-l convinga pe un profesor universitar sa-i vanda un apartament dintr-o vila centrala de pe Mihai Viteazul, dupa ce, trei nopti la rand, a dansat gol pusca in jurul unui foc de tabara facut intr-un butoi de 200 litri, plasat in mijlocul curtii!


MARCAJ STRANS. Fara doar si poate, toti locuitorii zonei rezidentiale a Timisoarei sunt convinsi ca nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat daca politistii banateni ar fi intervenit la timp si la momentul potrivit. Dar cum sa intre in hora, atata timp cat tocmai oamenii legii fac protectia romilor de matase si chiar ei sunt cei care negociaza cu victimele agresiunilor! Cel mai bun exemplu este cel al unui ziarist timisorean, agresat in plin centrul orasului de pe Bega, in urma cu un an de un clan tiganesc. Omul a depus plangere la IJP Timis pentru identificarea autorilor, dupa care s-a trezit pe cap cu ditamai comisarul de politie, care l-a sfatuit ca e bine ca, pentru un ban bun, sa se impace cu romii. La fel s-a intamplat si cu un grup de femei, care au fost abuzate de romi si urmau sa intre intr-un program de protectie a martorilor. Asta pana cand, la usa "casei conspirative", s-au trezit cu agresorii, care doreau sa imparta din nou dreptatea! Evident, deconspirarea adresei a avut la baza un alt ofiter celebru din IJP Timis, care a scapat basma curata, chiar daca toate informatiile il indicau drept principal suspect! Si asta o spune chiar SRI Timis!


UNIFORMA PATATA. Povestea merge mai departe cand, in urma cu ceva timp, un agent de politie din cadrul Serviciului de Arme si Munitii din cadrul IJP Timis, care locuieste si acum in chirie la un profesor universitar, intr-un imobil de pe Strada Mihai Viteazul, a fost luat cu forta din casa de un clan tiganesc, dupa ce a fost lovit in cap cu ranga, de era sa-si piarda ochiul drept. Mai mult, politistul a fost bagat intr-un autoturism si dus la Padurea Verde, unde a fost legat de un copac si batut 20 de minute nonstop, pentru a parasi apartamentul in care locuia, impreuna cu cei patru copii ai sai. Agentul a refuzat sa faca comentarii pe marginea subiectului, dar toti vecinii politistului au confirmat tarasenia. Mai mult, acestia spun ca, la vremea respectiva, omul legii a reclamat superiorilor sai cele intamplate, dar i s-a spus ca e mai bine sa o lase balta si sa uite totul. In schimb, surse din SRI Timis sustin ca agentului i s-ar fi pus sub nas doua autorizatii de arme de foc si ca acesta ar fi fost motivul principal pentru care politistul nu a vrut sa mai faca tam-tam! De mentionat, ca Serviciul de Arme si Munitii din cadrul IJP Timis este situat pe Strada C.D. Loga din Timisoara, fieful bastanilor romi. Mai precis, intr-o fosta "anexa gospodareasca", care a apartinut unui imobil aflat acum in posesia celui mai puternic clan tiganesc din Timisoara.


DREPTATE IN LANTURI. Si pentru ca tot suntem la capitolul "politisti sub acoperire", vecinii spun ca un alt punct de sprijin al romilor de matase este un comisar de politie care locuieste "in chirie" intr-un alt imobil de pe Bdul Mihai Viteazul, casa ce apartine unei familii influente de romi instariti. "De fiecare data cand vreun vecin de pe strada reclama la 112 ca nu mai suporta scandalurile tiganesti, o data cu sosirea echipajelor de politie de la Sectia 2, aparea si acest comisar. Se ducea la agenti, iar acestia spuneau invariabil: Sa traiti, sefua€™! Asa ca nici nu ne-am mai sinchisit sa facem reclamatii. Treaba e mai mult decat clara. Pana si romii o spun in gura mare", povesteste unul dintre vecinii vajnicului "om al legii" de la IJP Timis. Locuitorii de pe Bdul Mihai Viteazu au pus la dispozitia Jurnalului National si o caseta video cu imagini surprinse de un sistem se securitate perimetral. Filmul, care dureaza aproape doua ceasuri, este de-a dreptul socant si scoate in evidenta faptul ca IJP Timis este departe de a fi o politie europeana, aflata in slujba comunitatii!


INDOLENTA CRASA. Pe scurt, locatarii unui imobil din plin centrul Timisoarei au reclamat la 112, in urma cu mai putin de doua saptamani, faptul ca un cetatean rom bate in plina strada o femeie si un copil. In mai putin de 15 minute, asa cum rezulta din imaginile video, o masina a politiei s-a deplasat la fata locului pentru a face constatarea. Si au constatat! De fapt, oamenii legii au asistat la show, fara sa intervina. Dupa circa 10 minute a mai sosit o masina a politiei, iar echipajul acesteia a procedat la fel! In timp ce femeia si copilul o luau urat pe coaja, politistii contemplau zona rezidentiala si radeau, de parca ar fi fost la un spectacol de cinema, iar scenele nu s-ar fi petrecut in realitate. Din pacate, camerele video nu au mai putut surprinde si scena in care cele doua echipaje de politie au fost invitate in locuinta rromului. Cu siguranta, chiar daca vecinii de pe Bdul Mihai Viteazul nu mai dau doi bani pe IJP Timis, cele doua echipaje de ordine publica au aplicat legea! Care lege? Asta ramane sa stabileasca Parchetul si cei de la UM 0962 Timis, o unitate informativa a MIRA despre care nu s-a mai auzit nimic de foarte mult timp!


Uluire la conducerea Politiei TimisoaraConducerea IJP Timis a ramas socata dupa ce a vizionat caseta video cu imaginile surprinse de o serie de camere de filmat, care asigurau securitatea perimetrala a unei vile de pe Bdul Mihai Viteazu din Timisoara, in care un baietel cu handicap, aflat in carucior, era agresat de o familie de romi de matase chiar sub privirile patrulelor de politie. "Inspectorul-sef a urmarit si el imaginile. A dat probele in lucru la compartimentele interne ale IJP Timis si a dispus de urgenta luarea masurilor care se impun. Fapta a avut loc la 28 mai, la ora 23:19. Agresorul a fost amendat cu suma de 500 lei. Am vazut cu totii ce s-a intamplat, si ca atare vom continua verificarile. Pana la ora actuala nu avem date ca vreun comisar de politie ar fi intervenit in favoarea unor cetateni de etnie roma. Am demarat si aceasta ancheta pentru a vedea ce elemente se contureaza. Vizavi de agentul de politie, batut si sechestrat, acesta a depus o reclamatie la noi in 2004. Dosarul a fost trimis la Parchet, dar nici pana in prezent nu ni s-a comunicat vreo solutie", a declarat purtatorul de cuvant al IJP Timis, Ioana Preda.      


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.