Seful Arhivelor Nationale Romane, Dorin Dobrincu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, monitorizata de Mediafax, ca in arhive nu mai exista alte dosare privind pe Inalti prelati, oficialul adaugand ca dosarul Patriarhului Teoctist a devenit
Seful Arhivelor Nationale Romane, Dorin Dobrincu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, monitorizata de Mediafax, ca in arhive nu mai exista alte dosare privind pe Inalti prelati, oficialul adaugand ca dosarul Patriarhului Teoctist a devenit public din moment ce el fusese analizat de membrii Comisiei Tismaneanu.

Totodata, directorul general al Arhivelor Nationale Romane (ANR) a subliniat ca reprezentantiii institutiei pe care o conduce sunt administratorii Arhivelor si nu "gardienii memoriei nationale".

Dobrinoiu a explicat ca, potrivit unei directive europene, orice dosar care a fost dat spre analiza unei persoane, nu poate fi refuzat alteia, acest principiu fiind aplicat si in cazul dosarului Patriarhului Teoctist.

"Exista solicitari privind mult mai multe dosare. Eu nu puteam sa ma fac gardianul acelui dosar. El a fost vazut si pentru intocmirea Raportului Tismaneanu. E dreptul jurnalistilor de a avea acces la aceste informatii", a declarat Dorin Dobrincu.

Directorul Dobrincu a mai subliniat ca dosarele existente nu sunt dosare de securitate sau personale, ci politice, facute de Partidul Comunist Roman (PCR), astfel ca Arhiva Nationala nu-si asuma si nu raspunde de continutul lor.

"Noi am primit acest fond de la Armata in 2000. Nu noi le-am creat. Responsabilitatea revine celor care publica datele. Ar trebui sa acceptam ca istoria e plurala si ar trebui sa fim foarte precauti cu aceste documente", a explicat Dobrincu.

El a sustinut ca in Arhivele Nationale nu mai exista alte dosare ale ierarhilor, dar a precizat ca nu are certitudinea ca toate documentele, care au fost in administrarea Armatei, au ajuns la ANR.

"Exista zvonuri ca Armata a mai pastrat documente, mai ales pe microfilme", a admis directorul Dorin Dobrincu.

Directorul ANR a subliniat ca este in interesul societatii ca arhivele comuniste sa nu mai fie tinute departe de ochii publicului. "Accesul la informatie e un drept al cetateanului si secretomania nu cred ca-si are rostul intr-o institutie romaneasca din 2007", a spus Dobrinoiu.

Seful Arhivelor Nationale a explicat ca arhiva CC al PCR a fost mutata la Pitesti, fiind in administrarea exclusiva a Armatei si abia in anul 1993 documentele au inceput sa fie aduse la Arhiva.

"Au fost etape succesive de predare-primire. Intre 1993 si 2000, la Arhivele Nationale au ajuns 5.000 de metri liniari de arhiva. In aceasta perioada documentele au trecut prin mai multe depozite", a mai spus Dobrincu.


Conferinta de luni a oficialului ANR a survenit publicarii, intr-o editie de saptamana trecuta a unui cotidian central, a dosarului de cadre al defunctului Patriarh Teoctist, care, pe langa date biografice, continea si informatia conform careia acesta ar fi desfasurat activitate legionara si ar fi practicat homosexualismul, in timp ce era elev la seminarul teologic.

"Fata de reactiile si disputele publice care au urmat, Arhivele Nationale precizeaza ca nu sunt implicate in acest gest mediatic. Accesul la salile de studiu (inclusiv cea a Aparatului Central) este liber pentru toate persoanele interesate, cu respectarea reglementarilor in vigoare. Accesul este posibil in baza unei cereri si a unui permis aprobat de conducere", se preciza intr-un comunicat ANR.

Arhivele statului a informat ca fondul "CC al PCR - Sectia Cadre" a fost cercetat in mod public de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, in 2006, unele dosare, inclusiv cel al fostului Patriarh Teoctist, fiind citate in raportul politologului Tismaneanu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.