Dupa cursa de Maraton cu accente dramatice, jumatate dintre participanti fiind obligati sa abandoneze din cauza caldurii excesive si a umiditatii aproape de 100% si castigata de kenyanul Luke Kibet (foto), sambata dupa-amiaza pe Stadionul Nagai, in p
Dupa cursa de Maraton cu accente dramatice, jumatate dintre participanti fiind obligati sa abandoneze din cauza caldurii excesive si a umiditatii aproape de 100% si castigata de kenyanul Luke Kibet (foto), sambata dupa-amiaza pe Stadionul Nagai, in prezenta imparatului Japoniei, Akihito, dar si a presedintilor IAAF si CIO, respectiv Lamine Diack si Rogge, a fost deschisa oficial cea de-a 11 editie a Campionatelor Mondiale de atletism in aer liber - Osaka 2007.
Prima zi ne-a adus o mare satisfactie! Urmarind-o pe Cristina Casandra in cea de-a treia serie de la 3000 m obstacole, fiecare dintre noi s-a gandit fara doar si poate ca are sanse reale de a se urca pe "lada", cum obisnuiesc de obicei sportivii sa numeasca podiumul de premiere. A facut o cursa "ceas", impunandu-se lejer, fara sa forteze, in 9:29,39. Este clar ca e in mare forma, iar recordul national stabilit acum o luna in Grecia are toate sansele sa cada! Pacat ca foarte tanara Ancuta Bobocel, in aceeasi proba, alergand in seria a doua, nu a putut evita o cazatura spectaculoasa la groapa cu apa a celei care era in fata ei, s-a dezechibrat si a pierdut vreo 10 secunde, ceea ce i-a compromis evolutia, dar si accederea in finala. Este insa prima ei prezenta la un concurs de asemenea anvergura, atleta din Turnu Severin fiind recordmana noastra la tineret. De altfel, FRA a dat girul multor tineri la aceasta editie a Mondialelor, tocmai pentru a pregati pe indelete garnitura pentru Londra (JO din 2012) sau poate chiar pentru Beijing. De consemnat ca la 3000 m obstacole s-au inregistrat cateva accidente teribil de grave! Printre concurentele celor sase serii de la 800 m s-au numarat si Liliana Popescu (2:00,73), calificata la loc, de pe pozitia a treia si Mihaela Stancescu Neacsu (2:01,08), care, din pacate, a fost prima sub linie, ultima cursa fiind cea care a dat peste cap lucrurile, fiind cea mai rapida. De altfel, Mihaela venea dupa o accidentare care a tinut-o pe tusa mai multe luni, acuzand inainte de concurs dureri la tendonul piciorului stang. A fost de ajuns o clipa de neatentie, pe "gratar" fiind depasita, prin interior, de marocanca Hammou. Prezent in cea de-a doua faza a intrecerilor de la 100 m, Florin Suciu (10,41) nu a putut face fata adversarilor, toti de culoare, iesind din concurs, ca si Cosmin Sorescu la aruncarea ciocanului (71,49 m).
Debutul zilei de ieri nu a avut motive sa ne bucure prea tare. Pe rand, Mircea Bogdan (3000 m obstacole), Sergiu Ursu (disc) si Anca Heltne (greutate) ratand calificarea. Este ingrijorator pentru tehnicienii nostri ca, daca in cazurile mai sus mentionate au existat motive obiective care au dus la esec, la cele trei non-performantele inregistrate nu prea sunt explicatii. Amarul ne-a fost stins de inegalabila noastra sprintera, lider mondial indoor la 200 m in 1999 si vicecampioana olimpica la 400 mg, Ionela Tarlea, care a trecut de primul rund la 400 m. Seara, cele trei semifinale de la 800 m, cu Liliana Popescu in prima cursa nu au avut darul sa ne aduca zambetul pe buze. S-a alergat foarte tare, in a treia serie inregistrandu-se si cea mai buna performanta mondiala a anului 1:56,17, realizata de catre kenyanca Janeth Jepkosgei. Clasata doar a cincea, cu un timp de 2:00,07, ceea ce reprezinta cea mai buna performanta a sezonului pentru Liliana, ea a ratat accederea in finala.
Apa rece si gheata, la mare pret
Astazi, discobola Nicoleta Grasu, una dintre veteranele echipei noastre, prezenta pentru a saptea oara la Mondiale, multi-medaliata cu bronz in aceasta competitie, va intra de dimineata in calificari, ca si Alina Militaru, la saritura in lungime. Tot in prima reuniune a zilei, Ionela Tarlea se va alinia la startul cursei de 400 mg (proba in care este vicecampioana olimpica), tot in preliminarii. Seara pulsul ni se va ridica la cote inalte avand in vedere ca este programata finala de la 3000 m obstacole, unde Cristina Casandra va incerca sa-si reediteze cursa exceptionala pe care a facut-o sambata, in serii, pentru ca Ionela Tarlea sa abordeze si semifinala de la 400 m. In rest, caldura a luat-o razna, toata lumea pandind cate un colt de umbra. De altfel, majoritatea "trecatorilor" se preling lenes pe langa gardurile prevazute cu vaporizatoare de apa care, macar pentru cateva minute, iti asigura un minim confort. Asta daca nu esti pe bicicleta, ipostaza traditionala japoneza, marsaluitorii pe doua roti sporindu-si periculos viteza pentru a depasi zonele palite de soarele nemilos. In schimb, pe stadionul de incalzire, plasat in vecinatatea imensul Nagai (arata cu mult mai mare fata de numarul acreditat de locuri, 50.000), singurul care a fost la dispozitia atletilor in zilele premergatoare intrecerilor, este o adevarata viermuiala. Toata "scaldata" la final in ditamai butoaiele pline jumatate cu gheata si jumatate cu apa rece, ultima tehnica in materie de recuperare pe timpuri atat de fierbinti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.