O stire de ultima ora, perversa ca multe alte stiri care vin de peste Prut, ne informeaza ca presedintele Voronin nu vrea ca la Cahul si Balti Romania sa-si deschida consulate. Am spus despre o asemenea informatie ca este perversa, deoarece coincide
O stire de ultima ora, perversa ca multe alte stiri care vin de peste Prut, ne informeaza ca presedintele Voronin nu vrea ca la Cahul si Balti Romania sa-si deschida consulate. Am spus despre o asemenea informatie ca este perversa, deoarece coincide cu aniversarea independentei Republicii Moldova. Acum 16 ani, basarabenii erau fericiti. Dupa ce, in urma cu doi ani, reusisera sa obtina grafia latina, desprinderea lor oficiala de colosul rusesc era un triumf care nu putea fi cinstit nici de tot vinul din cramele lor vestite. Acum insa parca lucrurile stau exact invers. Aniversarea independentei din '91 este mai degraba un prilej de intristare decat de bucurie. Comentatorii politici nu intarzie sa afirme ca Basarabia e un pamant KGB. Adica un pamant aflat sub dominatie ruseasca.
In conditiile in care Rusia pierde tot mai mult teren in Europa, in conditiile in care tarile baltice nu mai sunt de mult sub controlul ei, un teritoriu ca al Basarabiei va fi de acum incolo tinut cu dintii si cu ghearele. Degeaba se inghesuie tinerii basarabeni sa obtina cetatenie romana pentru a avea astfel drept de calatorie, de munca si de studiu in Europa. Ei duc in spate un monstru. Acest monstru este sinistra mentalitate comunista de care reprezentantii varstei de mijloc si varstei a treia din Basarabia nu au stiut sa se scuture. Apoi sunt conducatorii tarii care, la randul lor comunisti pana in negrul unghiilor, nu au fost de acord cu apropierea Basarabiei de Romania. Cel putin ultimii doi, Lucinschi si Voronin, ale caror nume au rezonante rusesti, nu au ratat nici un prilej pentru a-si exprima atasamentul fata de Kremlin. Opozitia politica din Basarabia a fost tot timpul umilita. Pe fundalul acestei stari nefericite de lucruri, se disting ca doua racile aproape fara leac crima organizata si coruptia. Basarabia este o tara in care legea este sistematic batjocorita de grupuri mafiote ale caror ramificatii ajung pana in Parlament si Guvern.
Basarabia, ruinata de asemenea rele, vlaguita moral si strivita de mostenirea sovietica, nu are cum sa ocoleasca saracia. Acest pamant romanesc are unul dintre cele mai scazute niveluri de trai din Europa. Fiecare a treia familie traieste cu mai putin de 1 dolar pe zi, ceea ce e scandalos din punctul de vedere al unei existente decente. In al treilea sau al patrulea rand, Basarabia continua sa ramana un stat ocupat, cu trupe straine pe teritoriul sau. si nu trupe americane, cum avem noi acum, ci trupe rusesti care-i sustin pe separatistii transnistreni. Atunci ne intrebam: ce mai are de sarbatorit Basarabia? Cand sarbatoresti ceva, faci aceasta cu gandul la viitor. Cand nu mai sarbatoresti, inseamna ca viitorul a murit. Fara viitor, Basarabia poate fi socotita si o tara fara speranta. In sensul in care insusi mecanismul democratic e compromis atat timp cat alegerile nu aduc si nu vor aduce schimbari majore.
Mai trebuie spus ca cel putin jumatate din vina o poarta clasa politica romaneasca? si aceasta nu de ieri, de azi, ci parca dintotdeauna, deoarece politicienii nostri au privit mereu spre Transilvania, aceasta in detrimentul Basarabiei pe care nesimtitori au abandonat-o rusilor. Doar oameni politici de factura lui P.P. Carp si C. Stere pledau in ajunul primului razboi mondial pentru alianta cu Germania aducand ca argument si pamantul Basarabiei. Ideile sale erau urmatoarele: Basarabia ar trebui sa fie prioritatea noastra, fiindca pe ei ii pandesc deznationalizarea si spalarea pe creier. Ardelenii, dupa o mie de ani de dominatie maghiara, si-au pastrat constiinta nationala si limpezimea cugetului. In schimb, fratii nostri de la est de Prut, dupa doar o suta de ani de dominatie ruseasca, sunt tot mai fara putere si va veni ziua cand isi vor uita limba, traditiile, tot. Asemenea idei nu ne pot lasa indiferenti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.