,,Dupa 6 ani de razboaie, capacitatea de lupta a Fortelor Armate americane este aproape de limita, si aceasta forta s-ar putea vedea coplesita, daca Administratia Bush hotaraste sa prelungeasca cu inca un an ocupatia in Irak" , se arata intr-un comen
,,Dupa 6 ani de razboaie, capacitatea de lupta a Fortelor Armate americane este aproape de limita, si aceasta forta s-ar putea vedea coplesita, daca Administratia Bush hotaraste sa prelungeasca cu inca un an ocupatia in Irak" , se arata intr-un comentariu al Agentiei Associated Press. Cele 38 de unitati de lupta americane care au fost mobilizate urmeaza sa se intoarca acasa sau sa inceapa alta misiune in Irak, Afganistan sau in alt loc din lume. Nu mai exista efective pentru a inlocui cele cinci brigazi suplimentare trimise de presedintele George W. Bush la Bagdad in acest an, se mai spune in comentariu. Daca doreste sa mentina actualul nivel de efective dupa jumatatea anului 2008, Pentagonul are trei optiuni, toate dificile: fie sa apeleze la unitatile Garzii Nationale , accelerand mobilizarea sa, fie sa renunte la promisiunile facute soldatilor ca nu vor sta mai mult de 15 luni in Irak, fie, in sfarsit, sa-si incalce la promisiunea facuta soldatilor ca vor sta un an acasa inainte de a fi trimisi din nou in misiune. In Irak se afla 19 brigazi combatante americane, fiecare avand cate 3.500 de militari, dintre care 13 se pregatesc sa se intoarca acasa, conform planului de rotatie. Putinele brigazi care nu sunt in lupta, ori se afla in procesul de tranzitie sau in perioada celor 12 luni de sedere acasa, urmeaza sa fie mobilizate in 2008 sau 2009. Responsabilii de la Pentagon spera ca se vor inregistra suficiente progrese in Irak pentru a se permite intoarcerea acasa a cel putin unei parti din cei 30.000 de militari suplimentari, trimisi la inceputul acestui an in Irak in cadrul "noii strategii" impotriva insurgentilor irakieni. In acest moment, in Irak se afla 162.000 de militari americani, cifra record de la inceputul ocupatiei americane, in 2003. Aceasta cifra va ajunge la 171.000 in viitoarele luni, conform planului de rotatie. Garda Nationala se pregateste pentru o noua mobilizare, in timp ce mai multe zvonuri evoca ,,reducerea de la cinci la patru ani a perioadei de nemobilizare dupa fiecare misiune de un an", mai noteaza cotidianul spaniol.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.