A fost infrant in dorinta sa de o serie de interese si dependente care au dus, din acel moment fiind evident pentru toti cei cu adevarat informati, la pierderea alegerilor. "Contrafactual" vorbind, alegerile anticipate in 2003 ar fi schimbat radical
A fost infrant in dorinta sa de o serie de interese si dependente care au dus, din acel moment fiind evident pentru toti cei cu adevarat informati, la pierderea alegerilor. "Contrafactual" vorbind, alegerile anticipate in 2003 ar fi schimbat radical evolutia politica a partidelor. Si anul acesta am fi avut alegeri parlamentare.
Inceputul anului 2004 a stat sub semnul "reinventarii" lui Traian Basescu. A fost momentul de cotitura in repozitionarea actualului presedinte al Romaniei din lider al unui partid de 10% si primar general al Capitalei, in lider politic national. Acela a fost momentul de la care Traian Basescu a inceput sa vorbeasca mai apasat despre probleme internationale, despre Romania in general, sa atace teme din afara sferei de activitate ca primar.
2005 - noul guvern al Romaniei. Dupa ce actualul Ministru al Muncii, Paul Pacuraru, a felicitat PSD in plenul Senatului pentru castigarea alegerilor, presedintele Basescu l-a adus la guvernare pe dl. Tariceanu.
2006 a inceput cu matusa Tamara si a avut ca efect aducerea PSD la un scor electoral fara precedent. Termopanele sunt eficiente in razboiul politic daca se afla in locul potrivit.
De cativa ani buni, inceputul de an inseamna pentru PSD o pierdere importanta. Fie ca-si pierd vigilenta, fie ca petrec prea mult, social-democratii au inceputuri de an cu ghinion.
Iar anul acesta, Anul Nou vine mai devreme. Motiunea de cenzura, al carei efect putea fi semnificativ in favoarea PSD daca venea la momentul oportun, nu va aduce decat o noua cocoasa pentru Mircea Geoana si subalternii sai. Cu toate manevrele de culise, promisiunile facute de toate partile angajate, aparitiile mediatice, motiunea de cenzura in loc sa fie un pericol pentru actualul guvern, a creat o pricina tocmai in PSD. Or, motiunile sunt facute sa puna in dificultate adversarul, nu emitentul. Orice "preluare de initiativa" de catre Mircea Geoana nu face decat sa construiasca un drum pentru propria contestare.
Hotarat lucru. Geoana nu a reusit sa-si construiasca o pozitie de autoritate in PSD. Actuala situatie din interiorul PSD reclama nu numai o noua "strategie" facuta impecabil, ci, in primul rand, un nou lidership. Si cand vorbim de un nou lidership ne gandim fie la "reinventarea" lui Mircea Geoana (la fel cum Madonna a reusit sa se "re-branduiasca" de vreo cinci ori, exemplul sau fiind parte obligatorie din studiile MBA), fie la un nou personaj.
Este interesant de observat ca dl. Geoana nu a explicat ce vrea sa atace la actualul guvern, cu exceptia dorintei sale de a deveni prim-ministru. Astfel, domnia sa a transformat motiunea dintr-o formula de comunicare spre electorat, in forma politica de a ajunge premier. Or, dl. Geoana arata ca s-a intors cu spatele la electorat si foloseste mandatele PSD castigate de Adrian Nastase si Ion Iliescu pentru a se salva politic.
Or, daca miza motiunii este ca dl. Geoana sa ajunga premier, atunci ea devine o motiune care-l pune in discutie, deci este impotriva sa. Actiunea politica declansata de PSD nu il intareste, ci il vulnerabilizeaza pe Mircea Geoana. Si atunci toate socotelile negociatorilor politici devin irelevante in fata presiunii bazei partidului care isi doreste un presedinte de partid capabil sa ii protejeze, sa le ofere o viziune si, mai ales, sa le repare orgoliul ranit de scaderea in preferintele electoratului.
Motiunea Geoana poate duce fie la alegeri anticipate, fie la schimbarea guvernului, fie la nimic. Iar guvern PSD, cand se vor scumpi energia si alimentele, este tocmai ceea ce le trebuie pentru a recupera electoral. Cand vreodata primul ministru a reusit sa castige prezidentialele? (Roman, Stolojan, Isarescu, Nastase)
Cu toata impacarea dintre Vanghelie si Dancu, PSD va avea rolul secundar in actul motiunii si la capatul scenariului ...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.