Institutia are doar trei supraveghetori pe etaj si camere video numai pe holuri.

Politistii constanteni ancheteaza furtul unui basorelief din Muzeul de Istorie Constanta, o piesa de tezaur datata din secolele II-III, epoca romana, si care reprezinta un cavaler trac. Potrivit purtatorului de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, Crina Chirea, furtul a avut loc pe 6 august. „In ziua respectiva a fost o vizita organizata a unui grup de turisti romani. Se verifica daca piesa a fost furata de o persoana din acest grup sau altcineva s-a infiltrat", a declarat Crina Chirea, citata de MEDIAFAX.

Zaharia Covacef, specialist in cadrul Muzeului de Istorie Constanta, a precizat ca piesa era expusa in sala 6 a muzeului, la etajul 1, in colectia de arta sculpturala, alaturi de alte obiecte din marmura descoperite de-a lungul timpului in Dobrogea.

Directorul muzeului, Constantin Chera, este de parere ca furtul a fost facut "la comanda". El spune ca basorelieful din piatra, cu dimensiuni de 15x20 cm, a fost pur si simplu smuls din panou. Ultima evaluare a piesei este veche, estimata la citeva milioane de lei vechi. Insa, potrivit MEDIAFAX, o piesa asemanatoare a fost apreciata intr-un catalog din Bulgaria la circa 6.000 de dolari, dar o licitatie ar putea duce la un pret mult mai mare. Basorelieful este dat in urmarire la frontiere.

Constantin Chera a mai aratat ca furtul obiectului a fost facilitat si de aglomeratia mare din muzeu, si de lipsa de personal. Muzeul de Istorie Constanta are doar trei supraveghetori pe etaj si camere video numai pe holuri, nu si in salile cu exponate. Ultimul furt de la muzeul constantean dateaza de acum 25 de ani, cind au disparut obiecte din cladirea Mozaic.

Tot in jurul zilei de 6 august au disparut obiecte si de la Muzeul Histria din localitatea cu acelasi nume. Potrivit lui Constantin Chera, este vorba despre vase din sticla si un ciob grecesc, piese destul de comune, a caror valoare este mica.

Tezaurul Muzeului de Istorie Constanta, pe www.cotidianul.ro/select