La fel ca in tururile din aprilie-mai, anul acesta, seful diplomatiei turce nu a reusit sa convinga Legislativul sa ii incredinteze fotoliul detinut, in prezent, de Ahmet Necdet Sezer. Desi a castigat majoritatea sufragiilor exprimate, ieri, in cadru
La fel ca in tururile din aprilie-mai, anul acesta, seful diplomatiei turce nu a reusit sa convinga Legislativul sa ii incredinteze fotoliul detinut, in prezent, de Ahmet Necdet Sezer. Desi a castigat majoritatea sufragiilor exprimate, ieri, in cadrul Parlamentului de la Ankara, ministrul de Externe turc, Abdullah Gul, nu a reusit sa atinga baremul de 367 de voturi necesare preluarii fotoliului prezidential, transmite Reuters. Obtinand doar 341 de voturi in favoarea sa, seful diplomatiei turce a reeditat esecul inregistrat in tururile din aprilie-mai, anul acesta, cand a fost la un pas de a se retrage din cursa prezidentiala, pe fondul obiectiilor referitoare la trecutul sau islamist. De unde la acel moment Armata anunta ca ar putea interveni pentru a asigura mentinerea laicitatii statului, responsabilii militari au precizat, de aceasta data, ca nu intentioneaza sa se implice in procesul electoral. Potrivit Reuters, reprezentantul partidului Dreptate si Progres (AK) isi va mentine candidatura, Abdullah Gul (56 de ani) fiind dat drept favorit in fata reprezentantului Partidul Actiunii Nationale (MHP), Sabahattin Cakmakoglu (77 de ani), respectiv a candidatului desemnat de Partidul Democrat de Stanga (DSP), Tayfun Icli.
In cazul in care Gul nu va obtine, vineri, cele 367 de voturi necesare castigarii celui de-al doilea tur, seful diplomatiei turce mai are o a treia sansa la Presedintie pe 28 august. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.