Pe cind isi promova ultimul volum la Tirgul international de carte din Edinburgh, feminista Germaine Greer a reusit si s-o faca „cretina" pe printesa de Wales.

La inceputul lui septembrie, in librariile din Marea Britanie va fi disponibila cartea „Sotia lui Shakespeare" - avind-o drept personaj central pe Anne Hathaway -, a carei autoare este controversata feminista Germaine Greer. In timp ce ea isi promova noul volum la Tirgul de carte din Edinburgh, scriitoarea a lansat un atac asupra printesei Diana care a socat publicul, titreaza „The Independent".

In timp ce o descria pe Hathaway drept „ingerul" lui Shakespeare, Greer s-a folosit de ocazie pentru a preciza ca Diana nu mai asa ceva nu era. „Am ajuns la concluzia ca era (printesa de Wales - n.red.) o cretina perfida", a declarat scriitoarea. „Unul dintre lucrurile care m-au surprins a fost de ce intreaga ei viata era o harababura completa. Asta a reusit sa faca si cu statutul ei de printesa de Wales, dar asta n-ar fi o problema, pentru ca o astfel de treaba nu putea fi facuta. Este un job pentru nebuni si, de-a lungul istoriei, toate printesele de Wales, cu o singura exceptie, au sfirsit-o rau - mai rau decit ea", crede Greer. Ea a criticat si relatiile Dianei cu barbati insurati; dupa ce le-a enumerat, comentind modul in care a reactionat opinia publica la ele, scriitoarea a pus punctul pe i: „Acesta este ingerul caruia poporul vrea sa ii faca statuie".

Avind o reputatie de amatoare de controverse, Greer nu s-a multumit cu atit, facind citeva afirmatii surprinzatoare si despre Shakespeare, mai precis ca acesta ar fi decedat din cauza sifilisului contractat in tinerete. Cit despre poemul bardului „Venus si Adonis", feminista l-a caracterizat drept „porno pentru gospodine, pe care fiecare doamna il pastra linga pat".

Greer nu i-a lasat in pace nici pe profesorii universitari specializati in opera lui Shakespeare, invinuind generatiile de „academicieni de sex masculin, malitiosi si dispretuitori", care au sugerat ca Shakespeare a trebuit sa se insoare cu „curva satului" cind ea a ramas insarcinata, cu toate ca era urita si cu opt ani mai mare decit el". Atacul lansat de Greer il tintea pe criticul Stephen Greenblatt si ii era adresat pentru ca subestima rolul acestei „femei tacute a lui Shakespeare". Cartea feministei este bazata pe teoria ei ca Anne Hathaway era cea care platea pentru publicarea pieselor marelui Will, asigurindu-i astfel locul in istoria literaturii.