Compania a recunoscut recent ca unii angajati au manipulat rezultatele financiare si au inselat auditorii pentru a se incadra in tintele anuntate.

Dell, al doilea asamblator de computere la nivel mondial, va fi nevoit sa reduca cistigurile declarate timp de patru ani cu o suma cuprinsa intre 50 si 150 de milioane de dolari, relateaza publicatia electronica Australian IT, citind chiar compania.

Precizarea Dell a venit dupa ce un audit intern in cadrul companiei a descoperit ca angajatii sai au inselat auditorii si au manipulat rezultatele financiare pentru a reusi sa atinga tintele de performanta stabilite.

Cele mai mari reduceri ale profiturilor trimestriale se asteapta sa fie operate in primul trimestru al anului fiscal 2003 si in al doilea trimestru al anului fiscal 2004, ambele cifre putind fi reduse intre 10 si 13%.

Dell va trebui sa modifice rezultatele anuntate incepind cu anul fiscal 2003 pina la sfirsitul lui 2006, plus primul trimestru al anului fiscal 2007.

Investigatia, care a inceput in august 2006 si a evaluat peste cinci milioane de documente, a identificat dovezi ca anumite ajustari par sa fi fost motivate de obiectivul atingerii tintelor financiare", spune Dell.

Inainte ca anuntul sa fie facut, actiunile Dell au scazut cu 37 de centi sau cu 1,4%, terminind sedinta bursiera de joi la 25,93 dolari per actiune. Sinceritatea companiei pare sa-i fi multumit pe investitori, iar actiunile au crescut vineri cu 39 de centi sau cu 1,5%, pina la 26,32 dolari.

Dell se confrunta acum cu perspectiva proceselor deschise de actionarii mintiti, iar procurorii federali au emis mandat pentru documentele financiare ale companiei incepind cu 2002.

Dell este al doilea asamblator de PC-uri la nivel mondial, dupa ce a pierdut recent primul loc in favoarea companiei Hewlett-Packard (HP).