Sefii de state membre ale Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), reuniti pe 15 august la Biskek, au transmis lumii un mesaj extrem de important. Important in sine, data fiind forta economica si pozitia geo-strategica de exceptie a participantilor. Important in contextul international in care a fost enuntat.
Au participat presedintii statelor membre ale SCO (Kazahstan, China, Kirghizia, Federatia Rusa, Tadjikistan, Uzbekistan), dar si presedinti sau inalti oficiali ai statelor cu statut de observator in SCO (Shri Murli Deora, ministrul Petrolului si gazului natural din India, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, presedintele Enkhbayar al Mongoliei, ministrul de Externe Khurshid Kasuri al Pakistanului, precum si invitatii de onoare Hamid Kharzai, presedintele Afganistanului, ca si Kurbanguly Berdymukhamedov, presedintele Turkmenistanului, si Linn Pasko, secretarul general adjunct al ONU).
Primul semnal: trei tari majore, Iran, India si Pakistan au declarat inainte de reuniune ca doresc sa capete cat mai rapid statutul de membru plin. Transformand astfel SCO intr-una din cele mai importante organizatii ale lumii.
A doilea semnal: presedintele Putin a pledat pentru crearea, in cadrul SCO, a unui club al energiei caci, argumenta el, "sunt convins ca un dialog asupra energiei, integrarii conceptelor noastre asupra problemelor energetice si crearea unui club al energiei vor defini prioritatile pentru viitoarea cooperare". Practic, asta inseamna punerea de acord asupra unei organizatii internationale ca varianta strategica la OPEC si oficializarea posibila, in viitorul imediat, a constructiei unor conducte intre Rusia, China, India, Iran si Pakistan, toate implicand rezervele si infrastructrile existente in tarile din Asia Centrala.
Al treilea semnal: presedintele Putin a mai lansat o invitatie de cooperare menita sa duca la crearea unei "centuri de securitate anti-narcotice" in jurul Afganistanului, precum si o formula agresiva de vanare a surselor de finantare din Afganistan a traficului cu droguri, sustinand si necesitatea convocarii unei conferinte internationale asupra Afganistanului. Adica anuntand ca, in fata lipsei de rezultate a fortelor care actioneaza acum in cadrul ISAF si a ineficientei trupelor SUA, Organizatia are mijloace suficiente de actiune.
Al patrulea semnal: intarirea cooperarii militare. Imediat dupa incheierea lucrarilor Summitului, participantii au fost invitati sa asiste la exercitiile militare "Peace Mission-2007" cu specific antiterorist la care iau parte aproximativ 6500 de militari din tarile membre ale Organizatiei. Interesanta dezvoltare, in contextul in care in documentul comun semnat ieri se vorbeste despre importanta planului de cooperare 2007-2009 in cadrul SCO "pentru combaterea terorismului, separatismului si extremismului". Definitie larga, precum si teritoriul geografic pe care-l acopera.
Ce anunta toate acestea? Cu certitudine, intrarea unor proiecte de cooperare in faza lor operationala, pregatita cu grija in cei sase ani de existenta ai SCO. Ele vestesc aparitia unei noi structuri internationale de putere ai carei termeni reali vor fi anuntati curand, poate chiar inaintea viitorului Summit programat in 2009 la Ekaterinenburg. Mai anunta ca, in aceste zile, se poate sa asistam la reformularea, sub bagheta ruseasca, a intregului protocol energetic mondial, dominat acum de rezervele din Orientul Mijlociu si de controlul american din Irak. Intr-un alt editorial, puneam o intrebare deloc intamplatoare: cu cine se vor alia rusii? Avem acum raspunsul. Stim ce sa facem cu el?