Presedintele si PSD au dat startul sezonului politic de toamna. Sus inimile, romani! Incepe harmalaia! Dl Basescu a inceput cu o declaratie de presa realista, responsabila, spulberind practic unitatea electoratului maghiar din jurul UDMR. De ani buni, UDMR pare ca pluteste peste problemele reale ale maghiarilor din Harghita si Covasna. UDMR a crezut ca unitatea etnica a minoritatii maghiare masata in mijlocul tarii este un avantaj electoral imbatabil, ceva de forta unui fenomen natural masiv. Acum, UDMR incepe sa deconteze aceasta iluzie. Cu mai multe luni in urma, am fost invitat de Realitatea sa comentez ceva ce era un nou puseu udemerist pe tema autonomiei. Atunci, am spus ca izolarea celor doua judete - consecinta firesca a oricarei forme de autonomie mai apasata decit ceea ce acorda legea in prezent - duce la agravarea situatiei economice, oricum precare, a zonei. Un deputat UDMR, prezent si el, s-a rastit la mine: „Nu stiti voi, din Bucuresti, care sint problemele acolo". Cu acest tip de abordare, UDMR va pierde avantajul electoratului configurat etnic pe care s-a bazat, intr-un inconstient „dolce far niente" politic, de atitia ani. Presedintele a sesizat punctul slab. A mers acolo si, la intoarcere, a produs cel mai realist discurs despre Harcov rostit din 1990 incoace. Eu nu cred ca dl Basescu sprijina UCM. In privinta aceasta, sint complet de acord cu dl Eckstein - sa sprijini UCM este o alegere foarte proasta. Dar e cea mai buna cale sa lovesti UDMR. Caci, cu electoratul maghiar divizat, nici UDMR si nici UCM nu vor face pragul de 5%. UDMR trebuie acum sa se replieze rapid. Greseala majora, de a ramine cu orice pret in caruta unui guvern fragil, se plateste, iata. Dl Basescu nu poate fi acuzat ca antipatizeaza UDMR. Nesilit de nimeni, partidul dlui Marko Bela a ales sa fie impotriva presedintelui. Acum, dl Basescu a facut mutarea sa...

La Bran, nu imi dau seama daca, inviorata de aerul tare sau presata din teritoriu, conducerea PSD a comis, unanim, un act rational: a decis sa schimbe Guvernul. Dar, chiar si asa, au aparut problemele: nimeni n-o crede. Leadership-ul de tip Geoana da rezultate! PSD a vinturat motiunea de cenzura de multe ori pina acum si, in plus, nu exista nici un motiv ca teama de anticipate sa se fi risipit. Totusi, eu cred ca de aceasta data PSD va depune motiunea. Va fi, evident, o motiune care va urechea serios si PD - parte a guvernarii pina acum citeva luni. Parlamentarii PD si PLD nu vor putea vota o motiune care ii face cu ou si otet. Motiunea, asadar, poate fi ticluita anume sa nu treaca si sa induca ideea ca PD sustine guvernul Tariceanu. E interesant de vazut cum vor reactiona pedistii.

Sezonul politic se anunta agitat. Vine o cavalcada de consultari electorale zgomotoase. Cred ca electoratul se va plictisi destul de repede si ma astept ca, pe masura ce alegerile se vor succeda, numarul de votanti sa scada. Va cistiga forta politica cea mai priceputa in a-si tine sustinatorii in priza. Pina acum, dl Basescu s-a dovedit a fi cel mai bun in aceasta privinta. Dar dl Basescu are deja o problema. Lipsa unui adversar pe masura il incurca si, asemenea alergatorului de cursa lunga ajuns in frunte cu multe ture inaintea celorlalti, trebuie sa caute stimuli abstracti pentru a mentine alergarea eficienta. Este posibil ca aici sa gasim chiar limita talentului politic fulminant al presedintelui.