Autoritatile americane cer ca identitatea pasagerilor de pe cursele aeriene care pleaca si vin in SUA sa fie comunicata de companiile aeriene cu 30 de minute inainte de decolare.

Departamentul pentru Securitate Interna a precizat ca aceasta masura intra in vigoare imediat si ca face parte din recomandarile formulate de Comisia de ancheta asupra atentatelor din 11 septembrie.

Potrivit reglementarilor precedente, numele pasagerilor erau deseori verificate si comparate cu lista persoanelor suspectate de terorism abia dupa decolare, ceea ce facea uneori ca autoritatile sa schimbe ruta avioanelor in plin zbor, daca depistau persoane suspecte la bord.

Aceasta masura se refera la cursele internationale, la plecarea si sosirea lor in Statele Unite, dar si la cele nationale. "Retinerea suspectilor cunoscuti inainte de imbarcarea la bordul unei curse nationale sau internationale este o masura de securitate cruciala", a comentat secretarul pentru securitate interna, Michael Chertoff, intr-un comunicat preluat de France Presse.

Lista cu persoanele suspectate de terorism a facut obiectul criticilor in trecut, pentru ca adesea a dat nastere unor confuzii intre persoane cu acelasi nume sau a inclus persoane precum Yusuf Islam, noul nume al cintaretului american Cat Stevens, convertit la islam.