O data cu topirea ghetarilor, o serie de bacterii ar putea sa reapara pe Terra.O bacterie vie, veche de opt milioane de ani, a fost descoperita de o echipa de cercetatori americani in cei mai vechi ghetari cunoscuti pe Terra, situati in Antarctica, informeaza NewScientist.com, citat de MEDIAFAX. Organismul se dezvolta in prezent intr-un laborator si este analizat din toate partile de oamenii de stiinta, care incearca sa prevada primele consecinte ale acestei descoperiri. Bacteria a fost adusa la lumina de o echipa de la Universitatea Rutgers din New Jersey, coordonata de Kay Bidle, in timpul unei expeditii in Antarctica. Cercetatorii au extras ADN si bacterii, forind la o adincime de trei pina la cinci metri, intr-un ghetar situat in vaile Beacon si Mullins. Ei au reusit sa obtina cu succes mostre cu o vechime cuprinsa intre 100.000 si opt milioane de ani.

Urmatorul pas pe care l-au facut oamenii de stiinta a fost acela de a incerca sa readuca la viata organismele prezente in mostre. Au descoperit astfel ca cele mai tinere s-au dezvoltat foarte repede in laborator si si-au dublat marimea in numai sapte zile. Daca in mostrele mai noi cercetatorii au descoperit o varietate de microorganisme, in cele vechi, ei au gasit doar un singur tip de bacterie, cea veche de opt milioane de ani. Acest tip de organism s-a dezvoltat mult mai incet in laborator fata de cele mai tinere, dublindu-si dimensiunea in 70 de zile. Ei au descris bacteria ca pe o celula mica si rotunda, care a fost in „stare de animatie suspendata timp de opt milioane de ani". Specialistii avertizeaza totusi ca exista riscul ca aceste bacterii sa fie de fapt foarte tinere, tinind cont de faptul ca gheata este un material dificil, care poate fi contaminat foarte usor. Ceea ce i-a determinat insa sa inainteze ipoteza vechimii lor sint caracteristicile de dezvoltare, mult diferite de cele ale organismelor mai noi.

Luna trecuta, o echipa de cercetatori coordonata de Eske Willerslev, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a anuntat, de asemenea, ca a extras ADN cu o vechime de aproximativ 800.000 de ani din suprafata inghetata a Groenlandei. Oamenii de stiinta cred ca este posibil ca mai multe bacterii si virusuri vechi sa revina la viata pe masura ce ghetarii se topesc din cauza incalzirii globale. Expertii adauga insa ca momentan nu exista motive de ingrijorare, pentru ca acest proces dureaza de miliarde de ani si exista putine probabilitati ca aceste forme de viata sa provoace aparitia unor boli. Mai mult, bacteriile si virusurile marine afecteaza mai putin sanatatea umana decit cele care se gasesc pe uscat, completeaza cercetatorii.

Urmariti imagini dintr-o expeditie arctica pe www.cotidianul.ro/select