Doua avioane rusesti de tip Su-24 au patruns, luni seara, in spatiul aerian georgian si au lansat o bomba de 700 de kilograme asupra teritoriului georgian, a anuntat, ieri, Administratia de la Tbilisi, potrivit Reuters. Proiectilul a aterizat in apro
Doua avioane rusesti de tip Su-24 au patruns, luni seara, in spatiul aerian georgian si au lansat o bomba de 700 de kilograme asupra teritoriului georgian, a anuntat, ieri, Administratia de la Tbilisi, potrivit Reuters. Proiectilul a aterizat in apropierea unei gospodarii din localitatea Tsitelubani, situata la aproximativ 65 de kilometri de Capitala georgiana, fara sa explodeze, a declarat ministrul de Interne, Vano Merabisvili, precizand ca nu s-au inregistrat victime. "Radarele noastre au indicat faptul ca cele doua avioane proveneau din spatiul rus si ca, ulterior, s-au indreptat in aceeasi directie", a adaugat oficialul georgian, calificand incidentul drept "un act de agresiune" la adresa tarii sale. Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, s-a deplasat la fata locului, solicitand Uniunii Europene sa condamne Rusia pentru incident. "Aceasta nu este problema Georgiei. Este o problema pentru securitatea si siguranta europeana", a argumentat seful statului georgian. Autoritatile de la Tbilisi au dispus izolarea perimetrului, deschizand o ancheta in acest caz, noteaza Reuters, amintind ca localitatea Tsitelubani se afla la doar cativa kilometri de granita cu regiunea separatista Osetia de Sud, sustinuta moral si financiar de Rusia. Incidentul de luni s-a dovedit, de altfel, un bun prilej pentru ca regimul separatist de la Tinvali sa isi dovedeasca, inca o data, loialitatea fata de Moscova, "presedintele" sud-osetin, Eduard Kokoiti, acuzand Georgia ca incearca sa discreteze Rusia. "Un avion militar a patruns, luni, in Osetia de Sud, a efectuat manevre deasupra satelor georgiene si a lansat doua bombe. A fost o provocare lansata de partea georgiana, menita sa discrediteze Rusia", a declarat Kokoiti. "Una dintre bombe a cazut in districtul Gori din Georgia, in apropierea unui sat oset. A doua, intr-o zona forestiera din sudul Osetiei", a explicat responsabilul separatist, citat de Interfax.
Moscova face pe niznaiul
Desi autoritatile de la Tbilisi au precizat, ieri, ca au gasit resturile unui dispozitiv balistic rusesc, neexplodat, langa Tsitelubani, Moscova a respins "categoric" informatiile conform carora doua avioane proprii ar fi lansat o bomba asupra localitatii.
"Declaratiile partii georgiene nu sunt conforme cu realitatea. In mod sigur Rusia nu a facut asa ceva", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei rus, Dmitri Peskov. Fortele aeriene rusesti nu au lansat nici un dispozitiv asupra teritoriului georgian, a declarat, la randul sau, un purtator de cuvant al Armatei de la Moscova.
"Fortele aeriene rusesti nu au efectuat zboruri deasupra Georgiei, nici luni, nici marti", a declarat colonelul Aleksandr Drobisevski, consilier al comandantului fortelor aeriene ruse, precizand ca "Rusia nu a violat spatiul aerian al Georgiei suverane". Convocat de autoritatile de la Tbilisi pentru a da explicatii in cazul incidentului produs luni, ambasadorul Rusiei in Capitala georgiana, Viaceslav Kovalenko, a reiterat punctul de vedere al Moscovei, respingand acuzatiile privind patrunderea avioanelor militare ruse in spatiul aerian georgian. "Pentru mine, acest lucru nu inseamna nimic. Avioane Suhoi zboara peste tot in lume.
Chiar si Georgia utilizeaza avioane Suhoi", a spus Viaceslav Kovalenko. "Exista o serie de intrebari in acest context", a continuat diplomatul, excluzand participarea Rusiei la incident. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.