Seful statului se rafuieste cu inaintasii liberalilor pe tema inzestrarii armatei.

Doar SPP-stii au putut sa tina
distanta intre presedintele
Consiliului Judetean Vrancea
si presedintele Traian Basescu La ceremoniile de ieri de la Marasesti, dedicate implinirii a 90 de ani de la luptele care s-au dat aici in Primul Razboi Mondial, seful statului i-a criticat pe guvernantii PNL de atunci, acuzindu-i ca din cauza lor s-au pierdut inutil mii de vieti omenesti. "Inceputul ostilitatilor din Primul Razboi Mondial ne-a gasit cu o armata nepregatita, din cauza politicienilor inconstienti. A trebuit efortul fundamental de dupa Primul Razboi Mondial, un efort urias, care a costat vieti omenesti, infringeri in faza initiala, pentru ca armata sa aiba mijloacele cu care sa apere tara", a spus presedintele. Traian Basescu a explicat ca, la fel ca in urma cu 90 de ani, „si acum este extrem de important ca armata sa fie, in primul rind, un mijloc de descurajare. O armata puternica descurajeaza orice tentativa, poftele altora, dorinta de cuceriri ale statelor care nu sint obisnuite sa creeze pace. O armata bine pregatita este, in primul rind, una care in timp de pace descurajeaza".

Basescu a mai declarat ca a venit la Marasesti pentru a le aduce omagiul sau celor peste 27.000 de oameni care s-au jertfit pentru a apara „ceea ce mai ramasese liber din tara romaneasca". Presedintele a depus apoi o coroana de flori si a facut o baie de multime. Surse apropiate sefului statului ne-au precizat ca, la alcatuirea discursului, el a avut in vedere activitatea guvernului liberal al acelor vremuri, care a cumparat tunuri ruginite, nefunctionale, de tip Skoda.

Vinovatul de atunci pentru infringerea din Cadrilater, la care a facut aluzie Basescu, a fost marele fruntas PNL, etalon al liberalilor de azi, Ionel Bratianu. Presedintele a stiut ca, de exemplu, armata romana a iesit la lupta efectiva atunci doar cu un batalion de cavalerie care, de pe cai si cu sabiile scoase din teaca, a vrut sa infrunte tunurile generalului August von Mackensen.

Istoricii ii dau dreptate presedintelui Profesorul universitar doctor Zoe Petre, de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, admite ca "este extraordinar de corect ceea ce spune presedintele". Ea arata insa ca "nu se poate spune cu exactitate ca a fost vina exclusiva a politicienilor". Conferentiarul universitar doctor Armand Gosu, de la aceeasi facultate, detaliaza: "Traian Basescu aminteste de batalia de la Turtucaia, pentru Cadrilater, unde vinovati de infringere sint politicenii corupti si generalii incompetenti". De la politicieni, istoricul ni-l indica pe Ionel Bratianu, iar de la militari, pe generalul Iliescu. "Corpul ofiteresc era slab pregatit: pe frontul de la Turtucaia se jucau table", mai spune Armand Gosu. El adauga ca "a trebuit sa vina misiunea militara franceza, condusa de generalul Berthelot", ca sa se repare situatia.