Tentativele de viol si vinzarea de organe in direct sint limitele pe care le-au trecut producatorii de televiziune din Occident.

Baietii de la „Jackass" in plina actiune „Fratele cel mare" a intrecut masura, crede societatea civila din Olanda. Violentele sexuale si insultele care au culminat cu o tentativa de viol au stirnit reactii acide din partea publicului. Si cum sexul in sine nu mai e suficient pentru rating, producatorii „Big Brother" au decis sa exploateze pina si maternitatea. Pe postul tv Talpa din Olanda, Jocelyn Savanna a vazut lumina zilei cu peste un milion de martori-telespectatori, precizeaza cotidianul „Le Monde’’. Romanii din casa „Fratelui cel Mare" au fost insa mai retinuti in a se da in spectacol. „Televiziunile noastre sint inca destul de cuminti. Formatul de succes de la noi e reality show-ul cu vedete sau cu oameni simpli care vor sa fie vedete", e de parere Gabi Dobre, analist media la Agentia de Monitorizare a Presei. Si donarea de organe a trecut pe micul ecran prin programul „The Big Donor Show" de pe canalul german BNN, insa numai ca farsa. Lisa, o femeie de 37 de ani, aflata pe patul de moarte, isi scoate la concurs rinichiul: ea alege dintre trei competitori, la rindul lor grav bolnavi. Ea isi baza decizia pe interviuri si intrebari televizate, atit cu potentialii cistigatori, cit si cu familiie acestora. Reteaua Endemol a difuzat emisiunea in ciuda protestelor medicilor si politicienilor, iar telespectatorii au fost tinuti cu sufletul la gura pe tot parcursul reality show-ului pentru a li se spune la final ca a fost o pacaleala.

Lista televiziunilor care testeaza extremele este continuata si de postul ITV, una dintre principalele televiziuni comerciale din Marea Britanie. Aceasta a recunoscut ca si-a mintit telespectatorii atunci cind a anuntat ca va difuza un documentar care va arata momentul mortii unui bolnav de Alzheimer, muzicianul Malcom Pointon. Farsa a fost confirmata de una dintre rudele bolnavului, care a precizat ca postul tv a filmat doar intrarea in stare de inconstienta a barbatului. Conform realizatorului emisiunii „Malcom and Barbara: Love’s Farewell", citat de „Diario de Noticias", ideea consta in a prezenta inaintarea maladiei si descrierea modului in care cuplul s-a luptat cu problema. Cu toate acestea, postul tv a urmarit pas cu pas, timp de 11 ani, moartea unui om, din momentul in care el si-a inceput lupta cu maladia Alzheimer.

„Astfel de emisiuni imping niste limite, stabilesc noi standarde in materie de ce suportam sa vedem la televizor. Ca sa aiba un succes de proportii, un reality show trebuie sa mareasca miza. In rindul consumatorilor de asemenea emisiuni, cu greu mai ridici o sprinceana daca anunti «sex in casa Big Brother». N-as fi mirat sa aflu ca se proiecteaza un reality show cu teroristi sau cu astronauti", spune Gabi Dobre.

De altfel, telespectatorii sint familiari cu operatiile estetice din emisiunea „I want a famous face", difuzata de MTV, care urmarea pas cu pas adolescentii dispusi sa apeleze la bisturiu doar pentru a semana cu vedeta favorita. „Jackass" a devenit deja un format traditional, inspiratie pentru o serie de alte emisiuni in care adolescentii isi dau foc din amuzament, la fel ca si „Virgin Diaries", care filmeaza adolescentii inainte sa faca pasul spre viata sexuala.

Asa cum „Big Brother" si „Survivor" isi socau publicul la premiera, urmasii lor de reality show incearca sa duca mai departe doza de spectaculos si senzationalism. Aparent indignati de ce se intimpla pe micul ecran, telespectatorii le dau girul prin ratinguri ridicate.