Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu un proiect de lege american antiterorism, care face obligatorie scanarea tuturor containerelor straine inainte de imbarcarea cu destinatia SUA.

"Sint foarte preocupat de posibi
Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu un proiect de lege american antiterorism, care face obligatorie scanarea tuturor containerelor straine inainte de imbarcarea cu destinatia SUA.

"Sint foarte preocupat de posibila introducere a unei legi americane care va obliga scanarea 100% a containerelor aflate in incarcaturi pentru SUA", a declarat comisarul insarcinat cu vamile, Laszlo Kovacs, intr-un comunicat preluat de AFP.

"Expertii din ambele parti ale Atlanticului au ajuns la concluzia ca aceasta masura nu va imbunatati considerabil securitatea, dar ar perturba comertul si ar implica mari costuri in timp atit pentru companiile americane, cit si pentru cele europene", a mai spus Kovacs.

Comisarul a deplins faptul ca parlamentarii americani nu au asteptat rezultatele proiectelor-pilot care vor fi lansate de vamile europene si americane. El preconizeaza sa realizeze o analiza de risc pentru a selectiona containerele care trebuie verificate inainte de a parasi spatiul UE catre Statele Unite.

Proiectul american, care poate forta o restructurare majora a porturilor UE, ar putea afecta competitivitatea comertului european si ar impune o sarcina financiara grea pentru companiile din UE si, in final, pentru contribuabili, dupa parerea comisarului european.

Aceasta masura face parte dintr-o lege votata de Congres pentru prevenirea terorismului, in special in domeniul transporturilor. Textul reia o serie de recomandari ale comisiei de ancheta in legatura cu atentatele din 11 septembrie 2001. Legea mai trebuie semnata si de presedintele George W. Bush.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.