Uniunea Civica Maghiara (UCM) a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru inregistrarea ca partid politic.

Presedintele filialei UCM Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, pentru Rompres, ca membrii organizatiei au adunat p
Uniunea Civica Maghiara (UCM) a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru inregistrarea ca partid politic.

Presedintele filialei UCM Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, pentru Rompres, ca membrii organizatiei au adunat peste 25.000 de semnaturi de sustinere din 18 judete ale tarii si din Bucuresti, asa cum cere legea, iar dupa data de 1 septembrie documentele vor fi depuse la Tribunal pentru inregistrarea Partidului Civic Maghiar (PCM).

"Pana atunci vom verifica toate semnaturile pentru a nu avea nici un fel de surprize si a nu putea fi contestati", a spus Gazda Zoltan.

Acesta sustine ca un nou partid este binevenit pentru maghiarii din Romania, care dupa 17 ani de democratie "vor avea in sfarsit parte de un pluralism politic autentic". De asemenea, liderul UCM crede ca prin infiintarea noii formatiuni politice se va pune capat statutului de 'partid unic' detinut de UDMR in randul comunitatii maghiare.

UCM este la cea a doua tentativa de a inregistra Partidul Civic Maghiar, care se doreste a fi o alternativa la UDMR si are ca scop principal obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului tinut secuiesc.

Prima tentativa, facuta inaintea alegerilor din 2004, a esuat ca urmare a contestarii valabilitatii semnaturilor de sustinere.

Liderii UDMR si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de aparitia pe esichierul politic a Partidului Civic Maghiar, care ar putea afecta reprezentarea maghiarilor in Parlamentul Romaniei.

Noul partid ar putea diviza comunitatea maghiara, iar in atare conditii exista riscul ca nici UDMR si nici PCM sa nu atinga pragul de 5% necesar pentru intrarea in Parlament. In aceasta eventualitate, comunitatea maghiara va primi un singur loc, din oficiu, in Camera Deputatilor, asemenea celorlalte minoritati nationale, ceea ce in opinia liderilor UDMR nu este nici suficient si nici reprezentativ pentru cei 1,5 milioane de maghiari cati traiesc in Romania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.