Cateva mii de oameni au venit sambata seara in Parcul Tineretului pentru a vedea spectacolul "Narcisse guette" sustinut de trupa franceza Ilotopie in cadrul Fstivalului "ApaAerFoc" organizat de Institutul Cultural Roman, cu siguranta una dintre cele
Cateva mii de oameni au venit sambata seara in Parcul Tineretului pentru a vedea spectacolul "Narcisse guette" sustinut de trupa franceza Ilotopie in cadrul Fstivalului "ApaAerFoc" organizat de Institutul Cultural Roman, cu siguranta una dintre cele mai bune initiative ale institutiei conduse de Horia-Roman Patapievici.
Intrucat a fost a treia reprezentatie din acest festival, deschis cu doua spectacole a unor trupe specializate in "teatrul aerian", publicul venit langa lacul din Parcul Tineretului stia deja cam la ce sa se astepte: imagini puternice, tehnici surprinzatoare, costume eclatante si un element de noutate: apa ca scena. Pe scurt: spectaculos cu orice chip, pentru ca aceasta pare ratiunea de a fi a trupelor care ofera show-uri in aer liber. Adaugati si durata minima, de aproximativ o ora, si veti avea cele doua ingrediente absolut obligatorii pentru ca produsul - artistic! - obtinut printr-o astfel de reteta sa atraga cat mai multi curiosi.
Spectacolul trupei Ilotopie, "Reflexiile lui Narcis", nu a dus lipsa de nici unul dintre aceste elemente. Cel putin in ceea ce priveste tehnica, "Reflexiile lui Narcis" l-ar fi putut lasa fara comentarii chiar si pe cel mai carcotas dintre spectatori. Toti actorii inainteaza pe niste plute discrete, pe care le manuiesc singuri cu ajutorul picioarelor. Plutele le permit o gama larga de gesturi, unele excentrice cu adevarat, cum ar fi scufundarea in apa. Tot pe plute sunt montate si reflectoarele, astfel incat fiecare actor este luminat de o lumina proprie, fara a fi nevoie de reflectoare montate pe marginea lacului.
Ce fac actorii din Ilotopie pe scena fluida, la propriu, este fascinant vizual: un pat cu vasle care inainteaza pana la un copac din centrul "scenei", o fata care merge pe bicicleta, un batran care plimba un landou, o fata care planteaza narcise, flori de plastic care se scufunda, pentru a reveni in oglinda apei in cateva minute. Din pacate, singura legatura care s-a creat intre actorii care joaca pe oglinda apei este ca au impartit acelasi lac. Spectacolul, creat fara nici un fel de scenariu, a parut o insiruire de momente frumoase, poetice, interesante ca realizare si cam atat.
Cat priveste simbolismul obositor, al omului contemporan care isi cauta individualitatea, luciul apei fiind scena lumii noastre etc., acesta face din "Reflexiile lui Narcis" un spectacol mult prea pretentios decat ceea ce este in realitate. Chiar ai un sentiment de regret ca nu profita suficient de tehnica si ca nu si-au pus imaginatia la treaba pentru a crea ceva mai mult decat niste imagini care iti iau ochii.
Totusi, faptul ca nu a durat mai mult de o ora i-a indemnat pe oameni sa aplaude indelung prestatia celor de la Ilotopie. In plus, spectatorii au apreciat curajul actorilor de a se folosi apa infecta a lacului din Parcul Tineretului.
Formata in anii '80 in Camargue, regiunea din sudul Frantei cuprinsa intre Marea Mediterana si gura de varsare a Rhône-ului, Ilotopie s-a specializat in actiuni de "dezordine artistica" menite sa revalorizeze spatiul public.

Invitati

>> Tuig din Olanda Incheie festivalul
Spectacolul care incheie in acest week-end Festivalul "ApaAerFoc" organizat de Institutul Cultural Roman este "Salto Vitale", sustinut de compania olandeza Tuig. O masinarie arhaica, in varful careia se afla un om, este pusa in miscare si ridicata centimetru cu centimetru, pana la o inaltime de 14 metri. "O parabola despre puterea de a hotari asupra propriei vieti" este prezentat spectacolul trupei olandeze, pe care il puteti vedea sambata si duminica, in Parcul Tineretului, incepand cu ora 21.00.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.