Am vrut sa scriem despre camera in care Prea Fericitul Parinte a lucrat, a stat pe ganduri si de unde i-a condus timp de 20 de ani pe ortodocsii romani. Am vrut sa vedem cartile incepute si ramase neterminate din locul de taina al Patriarhului Teocti
Am vrut sa scriem despre camera in care Prea Fericitul Parinte a lucrat, a stat pe ganduri si de unde i-a condus timp de 20 de ani pe ortodocsii romani. Am vrut sa vedem cartile incepute si ramase neterminate din locul de taina al Patriarhului Teoctist. Peste toate s-a pus insa sigiliu.


In traditia populara exista credinta ca sufletul celui plecat dintre noi strabate timp de trei zile locurile prin care a trecut si pe care le-a iubit pe cand era in viata. Reporterii Jurnalului National au pornit dis-de-dimineata spre Patriarhie, cu gandul de a cuprinde in cuvinte atmosfera din biroul de lucru al Prea Fericitului Parinte. Promisiunea obtinuta cu o seara inainte si dorinta de a scrie un reportaj de atmosfera ne-au facut nici sa nu ne punem problema vreunui obstacol.


La ora 8:00, marti, am intrebat sfiosi la Biroul de presa al Patriarhiei daca putem sa intram pentru maximum 15 minute in camera de lucru a Patriarhului. "Sigur, sigur, sa obtin numai aprobare. Stiti, acum am sefi noi si trebuie sa am acceptul lor." Dupa o ora in care abia reuseam sa smulgem amanari pe termen scurt ale reprezentantului Biroului de Presa, ne-am dat seama ca se


NITICA RABDARE. Rabdare am avut inca patru ore. Sosirea altor fete bisericesti importante, conferinta de presa si invariabilul "nu e momentul" ne-au impins capatul rabdarii pana la ora 15:00. Am cerut un raspuns clar, ni s-a dat in schimb voie sa pasim doar in holul corpului de cladire in care ravneam sa intram. I-am explicat ca nu de fotografii ale unor pereti ducem lipsa, ci de un moment pe care nu-l poti gasi pe scarile de la intrare, in "tac-tac-ul" aparatelor de fotografiat.


CU SIGILIUL PUS. Exasperat de insistentele noastre, reprezentantul Biroului de Presa a punctat decisiv: "Biroul patriarhului e sigilat". "De ce?" "V-am spus, nu mai insistati, azi nu se poate sub nici o forma, cand se va desigila veti putea intra." "Cand?" "V-am spus, nu stiu, trebuie sa ma intelegeti."

Si n-am intrat. N-am mai prins infiorarea din lucrurile care raman in urma unui om, din cartile surprinse cu semnele de carte la jumatate de drum. Lucruri care, daca i-au fost dragi raposatului, sufletul lui va veni sa le mangaie pentru ultima oara in cele trei zile de la moarte. N-am intrat in camera unde Prea Fericitul Parinte a rostit intelept: "Eu in viata mea am avut multe inceputuri, dar va veni un singur sfarsit".

Am cerut un raspuns clar, ni s-a dat in schimb voie sa pasim doar in holul corpului de cladire in care ravneam sa intram... Iar ca bonus puteam vedea un tablou al Patriarhului chiar in dreptul usilor deschise. Din simplu, cum ni se paruse la inceput sa ajungem in biroul Patriarhului, aveam acum impresia ca incercam sa patrundem intr-o zona strict secreta la care profanii nu au acces sub nici un pretext...Ultima dorintaPatriarhul va fi inmormantat vineri, 3 august, in Catedrala Patriarhala. Slujba va incepe la ora 11:00 si va fi precedata de o sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, conform declaratiilor secretarului Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu. "Cred ca si-ar fi dorit sa se odihneasca in locul pe care l-a iubit si a dorit sa-l realizeze, anume in Catedrala Mantuirii Neamului", a adaugat Ploiesteanu. Acesta a dorit sa nege afirmatiile conform carora Patriarhul va fi inmormantat intr-un jilt sau ca Prea Fericitul Parinte ar fi lasat un testament. (Ionela Gavriliu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.