Dupa turneele demonstrative de la Seul, in 1988, si la Barcelona, in 1992, taekwondo WTF si-a intrat in drepturi depline la Jocurile Olimpice de la Sydney. Desi este singura dintre artele martiale ai carei adepti au fost acceptati  sa se intreac
Dupa turneele demonstrative de la Seul, in 1988, si la Barcelona, in 1992, taekwondo WTF si-a intrat in drepturi depline la Jocurile Olimpice de la Sydney. Desi este singura dintre artele martiale ai carei adepti au fost acceptati sa se intreaca sub semnul celor cinci cercuri olimpice, putini sunt cei care ii recunosc statutul de sport olimpic. In Romania, desi exista un lot mic, dar care se pregateste cu seriozitate pentru JO de la Beijing, autoritatile aproape ca ii ignora existenta.

Constantin Apostol, presedintele Federatiei Romane de Taekwondo WTF, s-a declarat extrem de suparat de indiferenta conducatorilor sportului romanesc, care nu numai ca nu au oferit sustinere financiara componentilor lotului de taekwondo care se pregateste pentru Beijing, dar nici macar nu s-au interesat de soarta acestei disciplinie.

- Ce sanse are Romania sa fie reprezentata la Jocurile Olimpice de la Beijing la taekwondo?
- Ar trebui mai degraba sa puneti aceasta intrebare domnului Morariu (n.r. - Octavian Morariu, presedintele COSR) sau altora de la Comitetul nostru olimpic. Nu numai ca nu a fost investit nici un ban in pregatirea sportivilor nostri, dar nimanui nu i-a pasat daca avem nevoie de ceva. Mai avem 54 de zile pana la startul calificarilor olimpice si nimeni nu s-a interesat de nivelul de pregatire al sportivilor nostri.

- De ce nu ati intocmit programe de pregatire pe baza carora in general se acorda finantare?
- Bineinteles ca am prezentat astfel de programe, dar au fost ignorate cu desavarsire. Am cerut finantare sau macar o parte din banii necesari pentru participarea la doua competitii internationale de verificare, dar nu ne-a fost alocat nici un leu. Am solicitat, de asemenea, ajutor in vederea efectuarii unui schimb de experienta cu nationala Croatiei, dar fara succes. Nici macar un echipament pentru fiecare dintre componentii lotului nu am primit. Mi se pare inadmisibil in conditiile in care valoarea solicitarilor noastre nu se ridica la mai mult de un miliard de lei.

- Cati sportivi se antreneaza pentru Beijing?
- Am alcatuit un lot largit in urma cu doi ani. Atunci aveam 16 sportivi, din care, in urma selectiilor, anul trecut au ramas noua. In momentul de fata lucram doar cu doua fete si doi baieti: Alina Olteanu de la Steaua, la categoria 72 kg, Ana Maria Ticu, de la Instinct Bucuresti, la 57 kg, Eugen Micu de la Steaua, la 68 kg, si Marius Nita, de la Dinamo, la 58 kg. Sunt copii talentati pentru psihicul carora, extrem de important la taekwondo, ar conta enorm sa vada ca munca lor este apreciata de conducatorii sportului. Or, ei se pregatesc nebagati in seama de nimeni. Tot pe propria cheltuiala.

- Cum ati reusit totusi fara sprijin sa-i tineti in pregatire?
- Din 2000 ma ocup de pregatirea olimpica a sportivilor nostri, pe care pot spune ca i-am crescut pentru Olimpiada de la Beijing. Am cheltuit din propriul buzunar mai mult de 400.000 de euro. De cand a venit domnul Belu la conducerea sportului (n.r. -- presedintele Agentiei Nationale pentru Sport) lucrurile s-au mai schimbat in bine si am mai primit ceva bani. De la conducerea Comitetului Olimpic Roman insa nici o miscare. As fi multumit daca acesti sportivi s-ar bucura macar de un minimum de respect din partea autoritatilor. Taekwondo este un sport de stategie, de tactica, unde psihicul joaca un rol foarte important, iar pentru sportivi ar fi de mare ajutor daca ar simti ca munca le este apreciata.

- Care dintre cei patru componenti ai lotului are mai multe sanse de a ajunge la Beijing?
- sanse reale are Alina Olteanu. Ea a cucerit medalia de argint la Cupa Mondiala si se afla in forma excelenta. De asemenea, Marius Nita ar putea sa obtina biletele pentru olimpiada, mai ales ca la Campioantele Europene din acest an s-a clasat pe locul al treilea, iar in fazele finale a fost invins de cel care a cucerit titlul european.

- Care sunt criteriile de calificare?
- Exista doua posibilitati: turneul mondial de calificare, programat in 26-27 septembrie la Manchester, in Anglia, si turneul de calificare european din 17-21 ianuarie 2008 de la Istanbul. In ambele cazuri se califica primii patru clasati de la fiecare categorie. Va fi extrem de dificil, mai ales la Manchester, unde cu siguranta vor participa sportivi din peste 120 de tari. Suntem optimisti si speram ca toti cei patru sportivi sa ajunga la Beijing.

- Succes!

SPERANTE
Semne de viata de la COSR
"Am stat de vorba cu presedintele federatiei noastre de taekwondo si vom analiza programul prezentat. In zilele care urmeaza documentatia va fi analizata de comisia tehnica olimpica si vom vedea in ce masura ii vom putea ajuta", ne-a spus ieri Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. In cazul in care componentii lotului de taekwondo vor obtine calificarea la Beijing, este foarte posibil ca COSR sa-i includa in Polul Romania, alaturi de ceilalti sportivi de elita.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.