Unii dintre romanii care au intrat ieri prin PTF Nadlac, intorcandu-se in tara pentru a-si petrece concediile in familie, au spus ca s-ar intoarce oricand acasa daca situatia in Romania s-ar schimba radical. Un roman care a muncit trei ani in Spania
Unii dintre romanii care au intrat ieri prin PTF Nadlac, intorcandu-se in tara pentru a-si petrece concediile in familie, au spus ca s-ar intoarce oricand acasa daca situatia in Romania s-ar schimba radical. Un roman care a muncit trei ani in Spania a spus, la intrarea in tara, ca daca ar lucra in Romania nu ar reusi sa puna nici un leu deoparte. "Am muncit in Spania pe un santier de constructii. In cei trei ani de cand sunt acolo am reusit sa-mi pun deoparte 15.000 de euro, pe care vreau sa-i las acasa, la parinti, pentru a incepe sa construiasca o casa in care sa locuiesc cand ma voi intoarce. Nu sunt bani multi, dar in Romania nu puteam sa adun acesti bani", a sustinut Vasile Lauriuc, care se intoarcea la parintii lui care locuiesc in judetul Botosani.
Unii care au reusit sa stranga mai multi bani sunt decisi sa investeasca in tara pe care odata au parasit-o. "Am trudit cu greu cinci ani pe santierele din Italia. Vreau sa construiesc acum in tara mea. Impreuna cu un coleg cu care am lucrat in Italia am decis sa ne facem anul acesta o firma de constructii, caci am vazut ca se construieste mult si la noi in tara, iar acest domeniu e unul profitabil. Daca vom deschide firma, vrem sa ne aducem romani cu care am lucrat afara, sa nu mai fie nevoiti sa lucreze pentru straini", a declarat Ioan Suciu, care acum vrea sa-si petreaca vacanta alaturi de familia din Resita. Venit din Italia la bordul unui Audi A6, Marinel Grec are alte planuri de a-si investi banii. El a spus ca a reusit sa adune o suma mare de bani dupa trei ani de stat in Peninsula, iar o parte din bani ii va investi in actiuni cumparate la Bursa de Valori. "Am invatat de la seful meu cum se pot castiga usor bani. O mare parte din venituri o investeste in actiuni. Pana acum a avut numai de castigat. si eu vreau sa fac acelasi lucru in Romania. Cand ma voi intoarce in Italia, voi urmari pe Internet evolutia Bursei, iar in tara un prieten de-al meu ma va ajuta sa fac tranzactiile. M-am gandit ca in prima faza sa incep cu 50.000 de euro", a spus Marinel Grec, care in Italia lucreaza la o firma de publicitate.
O data cu romanii care muncesc in Occident s-au intors si cei care fac ca imaginea Romaniei sa fie negativa. Este vorba de cei care in loc sa munceasca cinstit si-au facut un obicei din a cersi sau a fura prin tari straine. "Mie nu mi-e rusine sa spun ca cersesc in Milano. De la bun inceput m-am dus cu acest gand acolo, nu sa muncesc. Nu am muncit nici in Romania, nu voi munci nici in Italia. Acolo castig destul de bine, asa ca mai trimit bani si acasa, la parintii mei, care sunt cam bolnavi. Suntem o gasca de romani care numai din cersit traim. Noi nu furam ca alti romani din Italia, care au mari probleme cu politia. Pe noi ne mai alunga de unde cersim, dar peste juma' de ora suntem iar la locurile noastre", a povestit Emil Csoldar, un aradean care a mai spus ca intr-o zi de cersit la Milano castiga cat un muncitor din Romania intr-o saptamana buna de lucru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.