Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale si parlamentare, Traian Basescu si-ar asigura inca un mandat chiar din primul tur, iar PD ar castiga 47,9% din voturi.

Actualul presedinte ar obtine un alt doilea mandat inca din pri
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale si parlamentare, Traian Basescu si-ar asigura inca un mandat chiar din primul tur, iar PD ar castiga 47,9% din voturi.

Actualul presedinte ar obtine un alt doilea mandat inca din primul tur de scrutin, daca s-ar organiza alegerile prezidentiale duminica viitoare. Traian Basescu ar strange 65,8% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) in perioada 15-30 iunie, adica inainte de discutiile iscate de marirea pensiilor si inainte de aprecierile dure pe care seful statului le-a facut la adresa unor membri ai Cabinetului Tariceanu. De remarcat ca, fata de sondajul realizat de Biroul de Cercetari Sociale in aproximativ aceeasi perioada (22-30 iunie), barometrul IPP indica insa o intentie de vot mai mare cu... peste 16% (65,8% fata de 49,2% la BCS).
Potrivit sondajului IPP, liderii PSD Mircea Geoana si Adrian Nastase ar obtine, in cazul in care ar candida, 6,6% si, respectiv, 5,5% din voturi si ar fi urmati de Gigi Becali (5,4%) si Corneliu Vadim Tudor (5,2%). Aproximativ un roman din cinci considera insa ca Traian Basescu are "un comportament de dictator", tradus in intrebarea IPP prin "nu respecta legile si face tot ce vrea".
Solicitati sa numeasca doi oligarhi, romanii s-au oprit, in ordine, asupra liberalului Dinu Patriciu (114 nominalizari), conservatorului Dan Voiculescu (88), liberalului Calin Popescu Tariceanu (81) si pesedistului Adrian Nastase (75). Urmatoarele locuri au revenit, la distanta, lui Gigi Becali (53 nominalizari), Corneliu Vadim Tudor (37), Traian Basescu si Mircea Geoana (ambii cu 19 mentionari).
In ceea ce priveste intentia de vot fata de partide, daca duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, democratii ar obtine aproape jumatate dintre mandate (47,9%). Pe urmatoarele locuri in preferintele electoratului s-ar situa PSD (cu 19,8% din voturi), PNL (9,2%), PNG (7,8%) si PRM (5,1%). In afara Parlamentului ar ramane PLD, PC, PIN si PNTCD, dar si UDMR (doar 4,1% din voturi).
Chestionati in legatura cu obiceiurile presedintelui, mai mult de jumatate dintre ro-mani considera ca acesta ar putea sa-si conduca masina personala (chiar daca are sofer), sa fie mai liber in exprimare si sa iasa in public fara garzi de corp, insa gasesc nepotrivit ca un sef al statului sa fumeze sau sa consume alcool in locuri publice.
MAJORITATE
>> RomAnii vor demisia premierului

Mai mult de doua treimi dintre romani considera ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa demisioneze, in timp ce 37,3% dintre respondenti nu gasesc necesar un astfel de gest. In ceea ce priveste destramarea Aliantei D.A., Tariceanu este gasit vinovat de 42,8% dintre romani, pe locul doi in "topul" responsabilitatii fiind trecut presedintele Basescu.

UNICAMERAL
>> Mai putini alesi si referendum

Romanii vor (in proportie de 67,6%) ca Parlamentul sa aiba o singura camera si se declara interesati (in proportie de 78,2%) de participarea la un referendum privind schimbarea modului in care sunt alesi senatorii si deputatii. Doi din trei romani nu au putut indica un parlamentar din judet, iar patru din cinci au declarat ca nu s-au intalnit cu vreun ales in ultimii trei ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.