Patriarhul Teoctist a murit, ieri, la varsta de 92 de ani in urma unui stop cardiac, ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata facuta la Clinica de urologie a Spitalului Fundeni. Operatia a decurs fara probleme, dar din cauza unor
Patriarhul Teoctist a murit, ieri, la varsta de 92 de ani in urma unui stop cardiac, ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata facuta la Clinica de urologie a Spitalului Fundeni. Operatia a decurs fara probleme, dar din cauza unor suferinte mai vechi au aparut o serie de complicatii. Medicii pun aceste evolutii pe seama oboselii si a varstei inaintate.
Patriarhul Teoctist a fost primul Patriarh ortodox care l-a invitat pe seful Bisericii Catolice in vizita la Bucuresti. Vizita istorica facuta in 1999 de Papa Ioan Paul al II-lea in Romania ramane una dintre cele mai importane gesturi de apropiere facute de cele doua biserici crestine. Cei doi inalti prelati au impartasit ideea ca Biserica Ortodoxa si cea Catolica "trebuie sa contribuie impreuna la o misiune de unitate in si prin credinta".
Interimatul patriarhal ii revine ierarhului cu cea mai mare vechime de la hirotonisire. Cel care indeplineste aceste conditii este Mitropolitul Banatului, urmat de cel al Clujului. Numele vehiculat pentru scaunul de patriarh este cel al Mitropolitului Moldovei, Daniel, in mod traditional B.O.R. fiind condusa de mitropolitul de la Iasi. Urmatorul patriarh va fi ales prin vot dupa 41 de zile de la vacantarea scaunului. "Sper sa nu existe o criza de succesiune"
Teodor Baconschi, teolog, consilier prezidential

"L-am cunoscut pe Parintele Teoctist in multiple situatii si dramatice imprejurari. Pot depune marturie personala in favoarea unui om care si-a constientizat limitele si slabiciunile omenesti si a mentinut echilibrul Bisericii intr-o perioada foarte dificila. Dupa '89 s-a incercat atacarea lui si a institutiei. In problema demolarii bisericilor, la care a consfintit, a fost scos tap ispasitor. Nu a protestat oficial, dar nici altii nu au facut mai mult. Nu-l putem considera vinovat. A condus Biserica de asa maniera incat aceasta sa ramana sanatoasa si sa progreseze. A avut un rol important in venirea Papei. Nu se va desemna imediat un nou patriarh. Sper sa nu existe o criza de succesiune. Nu exista un succesor desemnat sau acceptat in sinod. Sa speram ca nu va fi o batalie si ca va castiga cel care merita. Exista mai multi candidati. In fruntea lor se detaseaza Mitropolitul Daniel."

Mircea Pacuraru, preot profesor

"Sfantul Sinod se va intruni imediat dupa inmormantarea sa si va alege un loctiitor interimar, urmand ca in 90 de zile sa se hotarasca data Sinodului de alegeri. Sub imperiul unor urgente, aceasta perioada poate fi mai scurta.
Viata indelungata i-a permis o activitate de 57 de ani de Arhierie, in BOR nu am avut parte de ceva atat de longeviv. Mutarile sale de 'politica>> ecumenica, in calitate de Mitropolit al Moldovei si Sucevei din 1977, au tinut de implicarea directa in miscarea ecumenista, cu participari la Congresul Mondial al Bisericilor, eforturi concretizate prin vizita Papei la Bucuresti din 1999.
Ca urmas, eu cred ca trebuie sa vina un Patriarh mai tanar, avem mare nevoie de revigorare si sper sa avem parte apoi si de un Sinod intinerit."

Ovidiu Ghitta, istoric si profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj

"Patriarhul Teoctist nu a stat in calea reconcilierii Bisericii Ortodoxe si a celei Greco-Catolice. Daca relatia dintre cele doua se raceste sau se imbunatateste, totul depinde de noul succesor, dar nu cred ca lucrurile vor merge in directia unirii lor. Sunt multe necunoscute legate de acesta. Iar alegerea noului patriarh poate genera o surpriza daca regulile se schimba in timpul jocului. Dupa moartea Patriarhului Teoctist, BOR nu va suferi o criza doctrinara, insa, avand in vedere recenta fractionare a Mitropoliei Ardealului, pot exista surprize in ceea ce priveste unitatea BOR, dar nu cred ca se va ajunge la o sciziune." Biografie
1915 - se naste la Tocileni, judetul Botosani

1928 - intra ca frate la Schitul Sihastria

1945 - este hirotonisit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi

1946 - este hirotonisit arhimandrit

1947 - Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe i-a retras rangul de arhimandrit din cauza pozitiei sale procomuniste

1948-1950 - detine functia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor

1950 - este ales de catre Sfantul Sinod, la propunerea Patriarhului Justinian, ca episcop-vicar patriarhal cu titlul Botosaneanul

1950-1954 - secretar al Sfantului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti

1954-1962 - conduce cancelaria Arhiepiscopiei Bucurestilor

1962 - este ales de Colegiul Electoral Bisericesc ca Episcop al Aradului

1963 - Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane din America il alege episcop de Detroit, dar autoritatile americane i-au refuzat viza si nu a putut sa-si ia niciodata functia in primire

1969-1970 - loctiitor al Episcopiei Oradiei

1973 - devine arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei

1977 - este ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei

1986 - este ales arhiepiscop al Bucurestilor si Patriarh al BOR

1990 - se retrage la Sinaia, invocand varsta inaintata si problemele de sanatate, dar revine in fotoliul patriarhal dupa trei luni

2001 - Gabriel Catalan, angajat al CNSAS, afirma ca Patriarhul Teoctist ar fi facut parte din miscarea legionara si ca ar fi colaborat cu Securitatea.

2001 martie 23 - CNSAS a cerut SRI dosarul de urmarire al Patriarhului Teoctist. SRI raspunde ca, potrivit dosarului informativ 62046, Patriarhul Teoctist a fost urmarit de fosta Securitate.

2006 septembrie - Mircea Dinescu, membru al CNSAS, declara ca exista un dosar de Securitate al Patriarhului Teoctist. "Exista niste documente de prin anii '40 care atesta totusi ca prelatul a avut un trecut incetosat."

2006 noiembrie - Intrebat de nerealizarile celor 20 de ani de mandat, PF Teoctist a raspuns: "Daramarea bisericilor (...) si multimile de preoti care au umplut inchisorile comuniste
si ale Securitatii".

2006 decembrie - Raportul Tismaneanu: "Implicat in alegerile din 1946, Patriarhul Teoctist a avut in timpul regimului comunist o proasta reputatie de politruc"... "A ajuns in fruntea BOR datorita loialitatii dovedite fata de conducerea Partidului Comunist".
"Arhimandritul (ulterior Episcopul) Teoctist a fost inca din 1948 mesagerul puterii politice pe langa episcopii greco-catolici aflati in detentie."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.