Romania asigura timp de trei luni controlul spatiului aerian al celor trei tari baltice, succedandu-i Frantei care a efectuat aceasta misiune in cadrul NATO incepand din luna aprilie, a anuntat, marti, Ministerul lituanian al Apararii, citat de AFP s
Romania asigura timp de trei luni controlul spatiului aerian al celor trei tari baltice, succedandu-i Frantei care a efectuat aceasta misiune in cadrul NATO incepand din luna aprilie, a anuntat, marti, Ministerul lituanian al Apararii, citat de AFP si Mediafax.
Contingentul roman este format din 77 de militari - ofiteri, piloti, soldati si patru avioane de lupta de fabricatie sovietica Mig 21 care vor stationa la baza aeriana de la Zokniai, din nordul Lituaniei.
Cele trei tari baltice, care si-au reobtinut independenta dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991 si au aderat la NATO in 2004, nu au fortele aeriene necesare pentru supravegherea spatiului lor aerian. Aceasta misiune este asigurata pe rand de celelalte state NATO.
Romania va supraveghea spatiul aerian baltic timp de trei luni, urmand apoi sa fie inlocuita de Portugalia.
Tarile baltice au cerut, la inceputul anului, prelungirea pana in 2018 a misiunii de supraveghere a spatiului aerian, actualul acord urmand sa expire anul viitor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.