Intre cifrele pesimiste avansate de sondajele de opinie si cererile lansate de Laszlo Tokes, liderii UDMR nu au reusit deocamdata sa-l convinga pe liderul CNMT sa participe la europarlamentare pe lista lor.

Discutiile de ieri dintre presed
Intre cifrele pesimiste avansate de sondajele de opinie si cererile lansate de Laszlo Tokes, liderii UDMR nu au reusit deocamdata sa-l convinga pe liderul CNMT sa participe la europarlamentare pe lista lor.

Discutiile de ieri dintre presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, s-au finalizat cu... o amanare. O decizie cu privire la participarea episcopului pe o lista comuna a maghiarilor va fi luata spre sfarsitul lunii august, rastimp in care vor avea loc mai multe intalniri pe grupuri de lucru si mai multe negocieri. Din grupul desemnat de UDMR fac parte ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, si consilierul de stat Szasz Attila, in vreme ce delegatia celor sase organizatii care sprijina candidatura lui Tokes ii cuprinde pe vicepresedintii CNMT, Szilagzi Zsolt si Toro T. Tibor, dar si pe presedintele Consiliului National Secuiesc, Fodor Imre. Cele doua parti au facut deocamdata schimb de documente in care sunt prezentate "dezideratele" fiecarei "tabere" in ceea ce priveste maghiarimea din Transilvania. "In prezent eu sunt candidat independent, cu 137.000 de semnaturi. In acest statut accentuez ca UDMR nu acopera toata maghiarimea din Romania", a precizat, la finalul intalnirii cu Marko Bela, liderul CNMT. Laszlo Tokes a admis totusi ca pentru o buna reprezentare a interesului maghiarimii se impune o unificare a fortelor. Totodata, liderul CNMT pare sa fi revenit asupra ideii unei liste de eurocandidati sub sigla Uniunii, dupa ce a respins aceasta varianta nu mai departe de acum doua saptamani. Tokes pare sa fi renuntat si la ideea ca persoanele de pe lista intocmita de UDMR nu pot reprezenta in Europa dezideratele comunitatii maghiare, in conditiile in care primele trei locuri, considerate eligibile de conducerea Uniunii, le revin lui Nagy Zsolt, Iuliu Winkler si Korodi Attila. Daca Laszlo Tokes va accepta locul eligibil oferit de Marko Bela, in contextul in care tot mai multe sondaje sugereaza o cadere a UDMR sub limita pragului electoral, cel mai probabil va fi "sacrificat" ministrul suspendat Nagy Zsolt.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.